Przepisy Extra

Schab w marchewkowym sosie

Fajna, bo smaczna i kolorowa propozycja obiadowa na wykorzystania schabu... nie tradycyjne schabowe lecz gulasz w gęstym sosie z marchewki, pora i czosnku - pycha!

Jest prosty, szybki do przygotowania, no i tani - polecam :)

Schab w marchewkowym sosie

Składniki:

50 dag schabu
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
sól (himalajska)
pieprz
2 łyżki oleju (kokosowego)
10 dag pora
30 dag marchwi (waga po obraniu)
750 ml wody
1 liść laurowy
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
ok. 1 ½ łyżki mąki pszennej
3 ząbki czosnku
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek

Sposób wykonania:

Schab opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć szczyptą ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, soli i pieprzu. Wymieszać, przełożyć do rondelka z rozgrzanym olejem (tylko 1 łyżką) i zrumienić.

Por opłukać i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, przełożyć por z marchewką, razem wymieszać i lekko podsmażyć.

Następnie do zrumienionego schabu przełożyć por z marchewką. Wlać wodę, dodać listek laurowy, Vegetę i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody i wlać do schabu z marchewką. Dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby puścił sok. Do gorącego schabu przełożyć czosnek z solą i dodać szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki z majerankiem.

Całość razem wymieszać i podawać na gorąco np. z białą kaszą gryczaną i brokułem.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.