Przepisy Extra

Sernik malina

Rewelacyjny duet sernik z malinami - wyjątkowo pięknie i kusząco się prezentuje :) Jest świetny na każdą imprezę, polecamy na Walentynki! :*

Robi furorę na Sylwestrowym i urodzinowym stole, każdy sięga tylko po kawałeczek...

Jest dosyć łatwy w przygotowaniu, jedną część należy upiec, a drugą tylko studzimy w lodówce, nie wymaga już dalszego pieczenia.

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

ok. 15 dag herbatników
Masa serowa:
50 dag twarogu (półtłustego)
250 ml mleka
50 dag serka mascarpone
sok z ½ cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
6 jajek
Malinowa masa:
250 ml śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
½ szklanki cukru
2 ½ łyżki żelatyny
6 łyżek wody
sok z ½ cytryny
60 dag malin (mogą być mrożone)
Polewa czekoladowa:
10 dag białej czekolady (1 tabliczka)
ok. 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
maliny (świeże)
listki mięty

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć twaróg, wlać mleko i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serek mascarpone, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka i razem zmiksować mikserem, aż składniki się połączą.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć herbatnikami. Następnie na herbatniki przełożyć masę serową, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

40 dag malin, jeśli mamy zamrożone to należy rozmrozić, zmiksować, a następnie przetrzeć łyżką przez sitko. Żelatynę rozpuść i dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie, a następnie lekko ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt grecki, cukier, malinowy mus, sok z cytryny i razem zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Przełożyć maliny (rozmrożone lub mogą być świeże), wymieszać łyżką i gotową malinową masę wyłożyć na ostudzony sernik. Włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały mieszając, aby składniki się połączyły, lekko ostudzić, a następnie polać sernik. Odstawić na około 20 minut.

Pokroić na kawałki i każdy kawałek udekorować listkiem mięty i malinką.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.0736842104 stars based on 19 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.