Ser zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Przełożyć do miski, dodać żółtka, budyń cytrynowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, roztopione i ostudzone masło oraz skórkę z cytryny i sok (cytrynę wcześniej należy umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok z cytryny przecedzić przez sitko) i na koniec całość zmiksować. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać.
Prostokątną tradycyjną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę serową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C, a potem temperaturę zmniejszyć i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i położyć na małym ogniu, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Zdjąć z ognia, dodać masło, razem dokładnie rozmieszać, gotową polewą polać sernik i dowolnie udekorować.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.