Przepisy Extra

Sernik z jagodami i bitą śmietaną

Sernik z jagodami i bitą śmietaną

Składniki:

Spód:
ok. 7 dag herbatników
Masa serowo-jagodowa:
3 ½ łyżki żelatyny
½ szklanki wody
1 kg sera (mielonego, może być z wiaderka)
ok. ½ szklanki cukru
20 dag jagód (2 szklanki)
sok z cytryny
Śmietankowy puszek:
500 ml śmietanki 30%
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny (pełna)
5 łyżek wody
Dodatkowo:
15 dag jagód (1 szklanka)

Sposób wykonania:

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej herbatniki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Do miski przełożyć zmielony ser, wsypać cukier i zmiksować mikserem. Jagody obrać, opłukać, osuszyć i przełożyć do miski z serem. Całość razem zmiksować blenderem. Wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować mikserem. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny i razem wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na herbatniki i włożyć na około 40 minut do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić. Wsypać cukier, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość ponownie zmiksować. Gotowy śmietankowy puszek wyłożyć na fioletową masę, a na niej rozsypać jagody (wcześniej przebrane, opłukanie i osuszone). Całość włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1186440676 stars based on 118 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.