smaczny.pl przepisy kulinarne

Sernik zebra z malinową wkładką

Dodane przez w dniu
13 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.333333333 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości
Sernik zebra z malinową wkładką

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytnej
kurkuma
20 dag masła
¼ szklanki cukru
3 żółtka
Masa serowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
80 dag jogurtu naturalnego
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki soku z cytryny
3 białka
3 łyżki kakao do ciast
Dodatkowo:
60 dag malin
Do dekoracji:
10 dag czekolady mlecznej (1 tabliczka)
1 ½ łyżki wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kurkumy. Dodać miękkie masło, żółtka i cukier. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Do miski przełożyć twaróg, jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sok z cytryny, białka, jajka, mąkę ziemniaczaną i całość razem zmiksować.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć około 1/3 część masy serowej (wylać na ciasto około 6 chochelek i wyrównać delikatnie łyżką). Do kolejnej 1/3 części masy serowej dodać kakao do ciast, zmiksować i wylać na białą masę serową i wyrównać delikatnie łyżką. Na koniec delikatnie rozłożyć pozostała białą masę serową, a na niej rozłożyć maliny.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 st C. Na gorące ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę mleczną, rozsypać wiórki kokosowe i całość odstawić do ostudzenia.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.