Sernik kapłański

Dodane przez w dniu
32 opinie | Wyraź opinię
2.922787193 stars based on 531 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

3 żółtka
30 dag cukru
30 dag masła
50 dag mąki krupczatki
3 łyżki kakao
Masa serowa:
10 dag masła
7 jaj
3 białka
1 szklanka cukru
1 ½ kg sera białego
1 budyń śmietankowy
bakalie
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę. Dalej ucierając dodawać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Z każdej części ciasta uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Miękkie masło, jajka i białka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać zmielony ser, budyń śmietankowy w proszku, cukier waniliowy i dowolne bakalie.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wysmarować tłuszczem. Prosto na formę zetrzeć na tarce o dużych oczkach jasne ciasto. Na to ciasto wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.

Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7391 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,16 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Pięknie dziękuję za miły komentarz! :) Bardzo się cieszę, że serniczek się Pani udaje i że rodzinka się w nim rozsmakowała :) Wiedzą co dobre :) Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
Dorota [2017-01-03 11:04:56]
Od momentu gdy pierwszy raz zrobiłam ten sernik robię go regularnie. Gdy pytam rodzinę jakie ciasto mam zrobić na święta odpowiedź jest tylko jedna - sernik z ciemnym wierzchem :) To kolejny przepis p. Doroty, który zawsze wychodzi świetnie. Dzięki za bardzo dobre, sprawdzone przepisy, których nie trzeba testować wcześniej i można robić w ciemno przed imprezą :D
basia [2016-12-23 14:09:59]
Dziękuje pięknie i cieszę się bardzo, że ten serniczek tak Wam zasmakował :) Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt! :)
Dorota [2014-12-23 02:23:35]
Obowiązkowy sernik na Boże Narodzenie! Pyszny, pyszny i jeszcze raz pyszny!!
doriK [2014-12-22 19:54:00]
Dziękuję pięknie :) Tak myślę, że może lepiej będzie ubijać je osobno, najpierw żółtka z cukrem, a białka ubić, dodać na końcu i potem krótko i delikatnie razem wymieszać, bo mówią jak się te białka długo miesza, to potem sernik siada, powodzenia :)
Dorota [2013-12-12 13:12:38]
Pani Dorotko, mam jeszcze jedno pytanie czy całe jajka ubić z cukrem czy osobno żółtka i białka i te dodać na końcu?. życzę Pani i całej Rodzinie samych radości na Święta.
Kasia O [2013-12-12 13:03:37]
Kiedyś korzystałam z gotowego serka w wiadereczku, ale teraz kupuję ser w kostkach i przecisakm 3 razy przez praskę. Różne kupuję te twarogi, ale zazwyczaj są one półtłuste np. Piątnica, Mlekpol, Mlekovita. Udanego serniczka życzę Pani Kasiu i słodkich Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2013-12-12 11:54:09]
Pani Dorotko, a jakiego producenta używa pani sera, tłustego, półtłutego,w kostkach czy wiaderku?. serdecznie pozdrawiam.
Kasia O [2013-12-12 11:11:03]
Z sodą oczyszczoną kruchego ciasta jeszcze nie robiłam wiec nie wiem, ale wiem że do kruchego ciasta dodają też drożdże, więc sodę może też można ;) 3 szklanki mąki to akurat 500 gram, a 1 i 1/4 szklanki cukru to 300 gram. Serniczek wychodzi bardzo dobry, jest mięciutki - polecam na Święta :)
Dorota [2013-12-12 09:10:45]
To jest ciasto ucierane, więc najlepiej je ucierać :) Pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-15 17:55:32]
Sernik faktycznie bardzo smaczny, nawet z mniejszą ilością jajek;-)
Aneczka [2011-11-16 17:35:47]
Tak, do masy serowej potrzebujemy 7 całych jajek i 3 białka, natomiast do ciasto tylko 3 żółtka. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-23 09:52:22]
Mam pytanie w masie serowej podane jest 7 jaj i 3 żółtka. Te 7 jaj - mają one być całe?
Beata [2010-12-21 14:25:32]
jest boski:) dziękuję:)
Janicka [2010-08-19 21:30:59]
Może być też margaryna, powodzenia :)
Dorota [2010-08-19 10:14:33]
a czy zamiast masła może być margaryna do pieczenia????
Janicka [2010-08-18 11:56:33]
serniczek wyszedł rewelacyjny....Polecam
iwona [2010-07-30 18:42:02]
dobry serniczek maniam maniam
DJMatsO [2010-05-05 08:15:15]
Biały zmielony ser. Powodzenia :)
Dorota [2010-04-21 11:35:27]
A jaki ser powinien być ? bo nie jest sprecyzowane czy biały czy zmielony biały ? a może shomogenizowany ?
jjj [2010-04-20 20:04:08]
Dziękuję :)
Dorota [2010-03-05 20:23:16]
Pychotka,polecam!
Dona [2010-03-01 21:03:10]
Rodzynki, morele, orzechy włoskie.
Dorota [2010-01-04 19:21:05]
polecam każdemu jest po prostu boski :-)
Sylwii [2009-12-26 16:41:09]
A jakie bakalie będą do tego najlesze?
Ewelcia [2009-12-19 12:09:35]
polecam każdemu ten sernik jest rewelacyjny - dziękuję za przepis :-)
Sylwii [2009-12-13 08:13:32]
Sernik rewelacyjny. Polecam. Piekłam ten sernik już 3 razy i zawsze znika natychmiast.
Agnieszka1975 [2009-08-27 14:26:45]
piekłam ten sernik wczoraj,i muszę przyznać że nie jest za rewelacyjny,da się zjeść ale piekłam już lepsze.Pozdrawiam
elcia1701 [2009-06-11 17:22:34]
zupełnie zapomniałam o tym serniku jadłam go ostatnio jakieś 10 lat temu lub więcej ale smak ten sam
kaśka [2009-05-07 11:00:15]
Piekę ten sernik od dawna wedle takiego samego przepisu. Serniczek zawsze się udaje, jest bardzo dobry.
Jola [2009-04-14 14:01:13]
Na 1/2 litra mleka, powodzenia :)
Dorota [2009-04-07 23:08:02]
jakiego użyć budyniu na 3/4 czy na 1/2 litra mleka?
Kasia O [2009-04-07 07:17:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.