Przepisy Extra

Sernik lekki jak mgiełka

Składniki:

1 kg sera homogenizowanego
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
zapach cytrynowy, brzoskwiniowy lub waniliowy
30 dag herbatników (np. 3 opakowania po 10 dag)

Sposób wykonania:

Twarożek wymieszać z kaszą, mąką i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do serka. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową.

Na tłustej blasze ułożyć herbatniki, wyłożyć na to masę serową i piec około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu, sernik szybko "klapnie" i zrobi się dość płaski, to wina mokrego sera z którego odparowuje woda. Nie wpływa to jednak ujemnie na walory smakowe ciasta, wręcz przeciwnie jest ono pyszne i co ważne dla niektórych - lekkie.

Gotowy sernik można polać polewą - straci trochę na lekkości, ale zyska na smaku i wyglądzie :-)

Do masy twarogowej można (a nawet trzeba) dodać trochę rodzynek i skórki pomarańczowej. Można też dodać dobrze zmielonego, ugotowanego kartofla - ziemniak przeciwdziała kruszeniu sie serników.

Do zwykłego serka homogenizowanego, można dodać, albo serek brzoskwiniowy lub waniliowy (z innymi nie próbowałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby to uczynić).

Życzę smacznego.

Dodane przez w dniu
12 opinii | Wyraź opinię
4.272364672 stars based on 1404 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Tak, to ma być serek homogenizowany, więc może być Danio. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-02-24 10:26:00]
Kiedys robilam ten sernik i wyszedl pyszny. Wlasnie bede probowac jeszcze raz, bo mieszkam za granica i tu nie sprzedaja takiego bialego sera jak w Polsce :-( a homogenizowany mozna dostac spokojnie
be [2010-12-19 19:59:30]
hoho, a jak upadl koncertowo :(
berta [2010-03-23 16:17:18]
DODAJE SIE SYPKA KASZSE ZEBY SERNKI SIE ZWIAZALY I CIASTO SIE NIE ROZLECIALO
BEATA [2007-11-19 12:02:20]
Drodzy forumowicze! robiłam jest za słodki wogóle nie tylko jak dla mnie nie! ma to jednak jak sernik z białego sera i basta! Myślałam, ze będzie reweacja a tu zawód! nic specjalnego! no chyba ze coś popsułam no ale ja początkująca w pieczeniu to nie jestem! Polecam serniki z białego wiejskiego sera moja koleżanka robi najlepsze! Grunt to dobry przepis
Anna Maria Orłowska [2007-02-02 08:45:03]
czy zamiast serka homogenizowanego można dodać normalny ser?
Marta [2007-01-13 16:49:00]
serniczek pycha, wyszedł bardzo puszysty i leciutki, ja robilam go na ciescie kruchym (2 szklanki maki, 1 jajko, 20 dkg margaryny, lyzeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy - ugniatamy, do lodowki na pol godziny i na blache) i wcale nie byl wtedy taki klapniety - wysoki na jakies 5 cm, polecam goraco!!!
dorota kulaga [2007-01-02 16:32:45]
Sernik wspaniały! Piekłam kilka razy i zawsze mi się udaje.Wprowadziłam tylko modyfikację spodu- robię babkowy, cieniutki.
[email protected] [2005-09-15 19:58:18]
Do sernika dodaje sie kaszkę manną sypką
Helena [2005-07-17 21:38:37]
ma być kasza manna sypka
wiki [2004-12-23 17:10:41]
Wydaje mi się,że dodaje się tutaj kaszę mannę "sypką", nie ugotowaną.
Dorota [2004-07-03 08:18:22]
czy kasza manna ma być ugotowana?
x [2004-04-04 10:19:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.