Przepisy Extra

Sernik na kruchym spodzie w polewie czekoladowej

Fajny i dosyć szybki przepis na cudny serniczek na jasnym, kruchym cieście, a na górze oblany błyszczącą i słodką polewą czekoladową - mniam :)

To sernik idealny na każdą okazję!

Smacznego :)

Sernik na kruchym spodzie w polewie czekoladowej

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
4 łyżki cukru pudru
10 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
Masa serowa:
50 dag twarogu (półtłustego)
25 dag twarogu (tłustego)
3 jajka
2 białka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
2-3 łyżki mleka
1 łyżka śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną. Następnie dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, masło, żółtka i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Dwa twarogi (półtłusty i tłusty) przecisnąć przez praskę trzy razy. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietankę, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Obie masy przełożyć do sera i całość razem wymieszać. Następnie przełożyć na podpieczony spód i piec dalej razem przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Wyłączyć piekarniki pozostawić w nim sernik jeszcze przez około 30-60 minut.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, gdy składniki się połączą zdjąć z ognia. Dodać śmietankę i wymieszać, odstawić na chwilkę, a gdy zacznie tężeć polać ostudzony sernik. Pozostawić go na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a gdy polewa stężeje włożyć go do lodówki (najlepiej na noc).

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.