To ciasto na zimno wykonane w tortownicy, prezentuje się bardzo ładnie, a do tego wygląda jak torcik. Śmiało można go podać latem jako tort urodzinowy :)
Przepyszny ser, słodka bita śmietana, soczyste truskawki, chrupiące płatki migdałów oraz przezroczyste i apetyczne galaretki. To ciekawe połączenie, i całość wykonana na okrągłych biszkoptach. Te kolorowe warstwy fajne się ze sobą komponują.
To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią sami przygotować ciasto, a nie za bardzo chcą go piec. Dlaczego? Bo, aby wykonać taki smakowity sernik nie trzeba nic piec, tutaj potrzebna nam jest…lodówka i dwie chętne rączki do pracy ;)
Po 24 godzinnym pobycie sernika w lodówce, można go podać na stół. Sukces pewny, torcik bardzo dobrze smakuje i świetnie się prezentuje, a goście zadowoleni - dopytują o przepis ;) Czytaj więcej
To coś nowego i smacznego dla miłośników sernika bez pieczenia. To także coś dobrego dla miłośników ciast z soczystymi owocami lata - czyli truskawkami - mniam!
Jest on świetny dla ochłody, dobrze schłodzony smakuje wręcz wybornie.
Ten sernik można by było jeść oczami, ale spokojnie - smakuje on równie pysznie, jak wygląda, albo jeszcze lepiej ;)
Ten warstwowy i kolorowy sernik ma coś takiego w sobie, że podany na stół znika wręcz w błyskawiczny sposób. Bardzo smakuje on także naszym mniejszym smakoszom ;)
Polecamy i smacznego życzymy!
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w około 750 ml gorącej wody i ostudzić. Truskawki umyć i osuszyć.
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i ser. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Ciemną masę serową wyłożyć na biszkopty i całą tortownicę włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Do drugiej części masy serowej również dodać ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Jasną masę serową wyłożyć na ciemną masę serową. Na jasnej masie serowej rozłożyć truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 15 minut.
Tężejąca galaretkę agrestową wylać na truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę agrestową. Wierzch sernika udekorować płatkami migdałów. Sernik włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.