Przepisy Extra

Sernik na zimno z bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałów

To ciasto na zimno wykonane w tortownicy, prezentuje się bardzo ładnie, a do tego wygląda jak torcik. Śmiało można go podać latem jako tort urodzinowy :)

Przepyszny ser, słodka bita śmietana, soczyste truskawki, chrupiące płatki migdałów oraz przezroczyste i apetyczne galaretki. To ciekawe połączenie, i całość wykonana na okrągłych biszkoptach. Te kolorowe warstwy fajne się ze sobą komponują.

To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią sami przygotować ciasto, a nie za bardzo chcą go piec. Dlaczego? Bo, aby wykonać taki smakowity sernik nie trzeba nic piec, tutaj potrzebna nam jest…lodówka i dwie chętne rączki do pracy ;)

Po 24 godzinnym pobycie sernika w lodówce, można go podać na stół. Sukces pewny, torcik bardzo dobrze smakuje i świetnie się prezentuje, a goście zadowoleni - dopytują o przepis ;) Czytaj więcej

To coś nowego i smacznego dla miłośników sernika bez pieczenia. To także coś dobrego dla miłośników ciast z soczystymi owocami lata - czyli truskawkami - mniam!

Jest on świetny dla ochłody, dobrze schłodzony smakuje wręcz wybornie.

Ten sernik można by było jeść oczami, ale spokojnie - smakuje on równie pysznie, jak wygląda, albo jeszcze lepiej ;)

Ten warstwowy i kolorowy sernik ma coś takiego w sobie, że podany na stół znika wręcz w błyskawiczny sposób. Bardzo smakuje on także naszym mniejszym smakoszom ;)

Polecamy i smacznego życzymy!

Sernik na zimno z bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałów

Składniki:

Masa serowa:
30 dag masła
szczypta soli
¾ szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 kg zmielonego sera
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
Bita śmietana:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
Ponadto:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki agrestowe
ok. 70 dag truskawek
Do dekoracji:
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w około 750 ml gorącej wody i ostudzić. Truskawki umyć i osuszyć.

Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i ser. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Ciemną masę serową wyłożyć na biszkopty i całą tortownicę włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Do drugiej części masy serowej również dodać ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Jasną masę serową wyłożyć na ciemną masę serową. Na jasnej masie serowej rozłożyć truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 15 minut.

Tężejąca galaretkę agrestową wylać na truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę agrestową. Wierzch sernika udekorować płatkami migdałów. Sernik włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.2075169932 stars based on 2501 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Biały zmielony ser, może być z wiadereczka.
Dorota [2010-07-23 09:58:42]
mam takie pytanie , jaki ogólnie to ma byc ser??
magda [2010-07-21 20:35:58]
Już poprawiłam, chodziło o 3/4 szklanki. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-18 15:18:04]
wyszło mi pięknie zobaczymy czy tak samo pięknie będzie smakować bo ja zrobiłem na zwykłej blaszce ale nie rozumiem jednego zagadnienia 3/4 cukru pudru i nie wiem czy opakowania czy szklanki ja wsypałem 3/4 szklanki
Marek [2010-04-03 13:00:46]
bardzo pyszne ciasto
iwka [2010-03-02 11:41:01]
Tak, 3/4 szklanki cukru pudru - tyle było podane i tyle też dodałam, ale ilość cukru pudru można zwiększyć. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2009-06-18 12:08:51]
Ciasto jest pyszne! Gorąco polecam!! Wszystkim smakowało!!!
Ewa [2009-06-18 11:05:15]
3/4 szklanki (?) cukru pudru do masy serowej?
Marta [2009-06-17 07:08:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.