Przepisy Extra

Sernik z brzoskwiniami i masą kokosową

Nowy, fajny pomysł i przepis na przepyszny sernik z ciekawymi dodatkami. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a dodatkowo po schłodzeniu smakuje wybornie! Także to coś fajnego dla miłośników serników :)

Na kruche podpieczone ciasto wykładamy, połowę masy serowej, pokrojone w kostkę słodkie brzoskwinie, pozostałą masę serową i na górę masę kokosową - mniam! Czytaj więcej

Sernik jest idealny na Święta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe, jak również na urodziny, imieniny oraz do codziennej kawki.

Jest on łatwy do zrobienia i zawsze się udaje, bo tu nie ma się co zepsuć - więc tylko go piec, piec i jeść ;) Smacznego!

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny (np. Kasia)
5 żółtek
Masa serowa:
1 kg sera (mielonego)
25 dag masła
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
Masa kokosowa:
5 białek
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i żółtka. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie formy wyłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175. °C.

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej miksując dodawać zmielony ser i budynie waniliowe w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i całość delikatnie wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w kostkę i rozłożyć na masie serowej. Następnie wyłożyć pozostałą masę serową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wiórki koksowe i razem delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na podpieczone ciasto - na masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
12 opinii | Wyraź opinię
4.189105058 stars based on 257 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja tez uwazam ze za gruby spod a reszta super
Maria Nasiadek Monta [2020-01-14 01:14:19]
Cieszę się, że Wam smakował :)
Dorota [2017-12-05 14:45:56]
super sernik
magdalena [2017-12-05 12:04:46]
Dziękuję :)
Dorota [2017-04-20 16:34:22]
Sernik rewelacja wypróbuje bez owoców -polecam.
Anka [2017-04-20 13:52:12]
Ślicznie dziękuję i trzymam kciuki za udany wypiek :)
Dorota [2017-04-14 00:16:28]
Dziekuje i tez zycze Wesołych Świąt Wielkanocnych .Napiszę jak smakował .
Anka [2017-04-13 21:42:26]
Proszę się nie martwić, nie opadnie, bo on już się na tyle dobrze podpiekł, że kolejną masę można spokojnie do ciasta dołożyć. Udanego serniczka życzę i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy :)
Dorota [2017-04-11 22:09:35]
a ser nie opada po wyjęciu z piekarnika jeszcze przed masą wiórkową?
Anka [2017-04-11 13:28:11]
Dzięki :)
Dorota [2017-01-03 11:10:39]
Sernik przepyszny, polecam. Może trochę mniej ciasta kruchego na spód.
Halina Suchunia. [2016-12-19 16:08:42]
Sernik wykonany, wyszedł dobrze:] Na przyszły raz ciasto kruche zrobię z połowy porcji bo osobiście lubię jak jest dość cienkie. I polecam kupić drobno zmielone wiórki kokosowe bo te grusze są dość twarde.
klaudia [2016-04-04 19:56:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.