Przepisy Extra

Sernik z masą makową

Sernik z masą makową

Składniki:

Ciasto:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg sera białego
1 jajko
budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag masła
1 puszka brzoskwiń w syropie
Masa makowa:
1 szklanka maku
1 szklanka cukru pudru
5 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag wiórków kokosowych
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.

Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Masę rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.

Mak zmielić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z resztą składników na masę makową. Rozsmarować na brzoskwiniach.

Zamrożone ciasto pokruszyć na masę makową.

Całość piec około 60 minut w temp. 180 °C. Ostudzić i polukrować.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
13 opinii | Wyraź opinię
4.3655399832 stars based on 1213 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-29 21:11:34]
Jeśli gotowa masa makowa ma już cukier, to tylko cukru nie dodajemy, a pozostałe składniki tak. Powodzenia :)
Dorota [2011-05-19 18:21:39]
Chciałam zapytać, czy gotowa masa makowa ma być zamiast tych wszystkich składników czy tylko zamiast szklanki maku?
krycha [2011-05-19 12:38:09]
Masa makowa z puszki sprawdzi się równie dobrze Wiesiu. Przetestowałam ciasto korzystając z masy makowej Helio i było rewelacyjne:)
JoanE [2010-03-31 14:26:35]
Gotowa masa z puszki też może być. Powodzenia :)
Dorota [2009-01-22 00:49:50]
witam mam pytanie a czy moze byc gotowa masa taka z puszki
wiesia [2009-01-13 22:58:55]
Ciasto smaczne, niezbyt słodkie ale można ddać więcej cukru ogólnie przepyszne tylko ja dałam cały kilogram sera.
Ali [2006-05-13 13:54:58]
Ciasto jest wspaniale.Bardzo lubie ta strone i codziennie tu zagladam.Dziekuje za b.dobre przepisy i rady. Wielbicielka.
[email protected] [2005-12-17 06:14:36]
A może błędem z mojej strony było zmielenie suchego maku w młynku do kawy a nie zaparzenie go? Proszę o rade, wg mnie ta masa makowa wyszła trochę za sucha i bez smaku, ale może to przez ten mak.
Ania [2005-11-23 14:28:57]
Niestety, zrobiłam ciasto dokładnie wg przepisu, było za mało słodkie,takie bezpłciowe i nie cieszyło się powodzeniem wśród gości,nie polecam tego ciasta ,jedyny plus to ładny wygląd ale jak wiadomo wygląd to nie wszystko.
Ania [2005-11-14 08:59:59]
Ciasto baaardzo dobre. Nie za słodkie...takie akurat (:-) i jeszcze bardzo ładnie wygląda.
Słodziutka [2004-10-02 19:27:07]
Do każdego ciasta mak należy przed zmieleniem sparzyć. Zalewam go zawsze zimną wodą i na bardzo małym gazie doprowadzam do zagotowania/ma tylko lekko "mrugać"/.Potem wyłaczam, pozostawiam do ostygnięcia, a następnie odsączam na sitku i mielę.
ali [2004-04-28 22:48:57]
bardzo smaczne ,ale mak zrobilam inaczej zmielilam w mlynku do kawy,potem pogotowalam na mleku dodalam 2 lyzki miodu i wiorki kokosowe
kasia [2004-04-10 21:37:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.