Przepisy Extra

Sernik z żurawinami na kruchym kakaowym spodzie

Nowy i fajny pomysł na przepyszny sernik :) Wychodzi wysoki, wilgotny i słodki - po prostu rozpływa się w ustach :) Pięknie się prezentuje na stole - te słodkie warstwy dodają mu uroku!

Na spodzie kruchy kakaowy placek, potem wilgotna masa serowa, aromatyczne żurawiny, delikatna pianka białkowa, chrupiące płatki migdałów i na koniec słodziutka polewa czekoladowa... mmm... brzmi kusząco :)

Sernik z żurawinami na kruchym kakaowym spodzie

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
Masa serowa:
20 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
1 kg twarogu (mielonego)
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
10 dag suszonej żurawiny
4 łyżki wody
3 łyżki rumu
Aromatyczna piana białkowa:
6 białek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Do dekoracji:
5 łyżek płatków migdałów
Polewa czekoladowa:
2,5 dag czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło i żółtka, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Masło zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mielony twaróg. Na koniec dodać budynie śmietankowe w proszku i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

Suszone żurawiny zalać gorącą wodą, dodać rum, wymieszać i zostawić na kilka godzin, aż żurawiny napęcznieją i zmiękną (można je też zalać dzień przed pieczeniem). Następnie na masie serowej rozłożyć aromatyczne żurawiny.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i razem delikatnie zmiksować. Na koniec wyłożyć na żurawiny, rozsypać płatki migdałów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do ostudzenia.

Czekoladę gorzką połamać i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, masło i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać sernik w tzw. esy-floresy. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.214285714 stars based on 84 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję piękne za obszerny komentarz i za cenne rady. Myślę, że nam się przydadzą przy kolejnych wypiekach :) Odnośnie bezy, to podane są tam białka - potrzebujemy ich dokładnie 6 sztuk (żółtka z tych właśnie jajek idą do ciasta, czyli na spód sernika, a białka idą na górę ciasta, czyli na bezę). Tak ekonomicznie podzieliłam te jajeczka ;) Również pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
Dorota [2016-12-05 14:43:10]
Lekka modyfikacja sernika dotyczący smaku,aromatu no i oczywiście świetne połączenie produktów.Robiąc bezę na sernik można dodać dwie łyżki kisielu o smaku cytrynowym lub o smaku owoców leśnych,jest i kisiel o smaku żurawiny.Jeśli do ubitych białek ubitych z cukrem waniliowym i cukrem kryształem polecam dodać aromat cytrynowy,gdy użyjemy kisielu o smaku cytrynowym,ale nie koniecznie dodając aromat,czy olejek cytrynowy.iMigdałowy zapach moim zdaniem gryzie się z zapachem rumowym ,który został wlany do masy serowej,nie wszystkie zapachy dobrze współgrają w cieście jakim jest sernik.Oczywiście do masy serowej można z powodzeniem dodać olejek cytrynowy,bądź arakowy to już kwestia gustu smaku i aromatu,za to do bezy,która będzie stanowiła cały urok sernika jaak i niebiański smak bezy ja bym nie dodawała olejku migdałowego nawet kilka kropel,ciasto to jako sernik będzie oryginalne,pulchne,puszyste po prostu niebo w gębie,ja bym zastosowała olejek cytrynowy,bądź arakowy [podobny zapach araku do aromatu rumowego] no i oczywiście zamiast mąki ziemniaczenej można dodać kisiel o smaku cytrynowymlub o smaku żurawinowym,ewentualnie z owoców leśnych.Fantastyczne połączenie smaku i aromatu,które idealnie ze sobą współgra.Tu w przepisie jest napisane,aby do zmiksowanych białek na bezę dodać olej ,dobry pomysłgdyż pianka będzie bardziej wilgotna,niż sucha,tak jak tradycyjne bezy,które trafiają się suche kruche.Idelne połączenie oleju z pozostałymi składnikami efekt będzie wspaniały w smaku i aromatu całego ciasta.Kruchy spód do ciasta można zrobić biały,bez dodatku kakao,jak kto woli,autorka przepisu na ten sernik zrobiła ciemny spód czyli ciasto kruche podpieczone,nie ma konieczności podpiekania ciasta kruchego z dodatkiem kakao.Składniki na masę serową są idealne skomponowane tylkoja bym dodała 1 szklankę cukru pudru serniczek będzie słodszy,można z powodzeniem dodać 200 ml śmietanki kremówki słodkiej 30 % tłuszczu i schłodzoną lekko ubić z łyżką cukru pudru.Masło można roztopić,ale nie koniecznie miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć z żóltkami na pulchną masę jajeczną,aż kogel-mogel będzie barwy białej,lub lekko kremowej.Dodać olejek według upodobania tu w przepisie zastosowano aromat rumowy,można z powodzeniem zamienić rum na zapach cytrynowy,bądź arakowy.potem dodać ubitą smietankę lekko mieszjąc widełkami miksera na najniższym poziomie miksowania.Jeśli. wszystko ładnie się połączy dodawać porcjami ser biały,idealny z wiaderka typu Łowicz,lub Prezident ten ser jest bardziej kwaskowaty a serek Łowicki w wiaderku jest idealny w smaku prawdziwego dera białego,bez żadnych ulepszaczy.Dodając porcjami serek biały miksując,aby masa była idealnie gładka,lśniąca kiedy ser połączy się z składnikami do sernika dodać budynie śmietankowe dwa opakowania więc wsypać je dodając pół łyżeczki proszku do pieczenia,sernik po upieczeniu będzie bardzo pulchny i nie opadnie jak to zazwyczaj dzieje,się,że upieczony sernik lekko opada nie jest to apetyczny wygląd.No i na sam koniec ubita na sztywno białka nie napisano z ilu jejek uzyć białek zapewne z pięciu lub sześciu jajek ubić pianę na sztywno najlepiej lekko schłodzoną z szczyptą soli ubić pianę i odwrócić naczynie,w którym ubite były białka do góry dnem sprawdzając czy białka nie wylecą z naczynia wiemy wtedy,że białka są idealnie na sztywno utarte.Przed dodaniem.No dodać do masy serowej nie miksując tylko zamieszać łyżką drewnianą tak,aby piana zbyt nie opadła w masie sernikowej.To ważne jeśli chcemy zjeść bardzo pulchny,wilgotny,puszysty idealny wypiek.Piekąc sernik ok.45 min gdy będzie miał ciemno złocistą barwę nakładamy białka ubite na sztywno z cukrami oraz kisielem o smaku cytrynowym,lub żurawinowym,gdyż w serniku dodatkiem stanowią żorawiny ekstra dodatek,lekko kwaskowaty smak żórawinki sprawia to,że sernik nie będzie mdły lecz lekko kwaskowy posmak delikatnie wyczuwalny można optoczyć je w mące lub moczyć w gorącej wodzie aby były mięciutkie,dodać do nich można rodzynki sułtanki idealne połączenie żórawiny z rodzynkami,ok. dwie łyżki rodzynek również namoczone w gorące wodzie.Idealny sernik na różne okazje,imprezy okolicznościowe.Na upieczoną bezę można zetrzeć na tarce gorzką czekoladę,bądź mleczną.Pycha.Smacznego.I przepraszam za zamieszanie,być może moja podpowiedź przyda się aby zrobić pyszny sernik z składników przeze mnie napisanych.Dodam,że jestem cukiernikiem zawodowym i stąd te modyfikacje składników do ciast w tym tego wybornego sernika.Dobrze a nawet pysznie smakuje z sosem gorących malin czyli podając gościom kawałki sernika polać ciepły sos malinowy własnej roboty.Przepyszne,urocze,pięknie podanie sernika podczas biesiadowania dla łasuchów uwielbiających serniki różnych wydaniach.To wszystko z mej strony i proszę o łagodne podejście do komentarza,na pewno się on przyda.Sernik Niebo w gębie polany ciepłym sosem z malin.Pozdrawiam
Mariolka [2016-11-26 02:05:08]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2016-05-24 11:54:37]
Same pyszności super
Wanda [2016-05-07 20:53:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.