Przepisy Extra

Sero-brzoskwiniowiec na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanka cukru
½ szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
½ kg białego mielonego sera
¾ szklanki cukru pudru
½ litra śmietany 30%
2 – 2 ½ łyżki żelatyny
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa
Ponadto:
1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno dodać cukier, potem żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Ser zmiksować z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do niej letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w około 1/3 szklanki gorącej wody. Ser i ubitą śmietanę razem delikatnie połączyć. Masę podzielić na dwie części.

Brzoskwinie osączyć z soku. 3 połówki brzoskwiń zostawić do dekoracji ciasta, a pozostałe zmiksować. Dodać do nich tężejącą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę masy serowej, a na nią wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Następnie położyć drugą część biszkoptu, resztę masy serowej, pokrojone w kostkę brzoskwinie i tężejącą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącego soku brzoskwiniowego.

Ciasto włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
4.1466906256 stars based on 3339 reviews Ciasta i słodkości

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7826 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To cieszę się bardzo Asieńko i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-09-16 22:38:22]
Bardzo smaczne ciasto! Moi goście byli zachwyceni i prosili o przepis :) do masy i do biszkoptu dodałam po 1 łyżeczce cukru waniliowego dodatkowo. Żelatyny 2 łyżki i wszystko super sie trzymało ! Biszkopt był bardzo delikatny i soczysty. Polecam i dziękuje za przepis Dorotko.
asienka19873 [2014-08-11 07:16:51]
Zrobiłam, jedyny minus jest taki, że szybko jest zjadane, bo jest PRZEPYSZNE!!;) Dziękuję za przepis
julka [2010-10-01 22:01:34]
DO MIRKI ALE JESTES BYSTRA?
iwa [2010-06-25 20:30:05]
Ciasto udało się wspaniale.Bardzo dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam serdecznie! P.S Zamiast brzoskwiń dałam gruszki,bo się pomyliłam z zakupem(prawie identyczna puszka była),ale też palce lizać:-)
Kasia z Legionowa [2010-04-02 23:19:08]
Ciasto boskie, wszyscy zachwyceni. Wychodzi dość wysokie, trzeba trzymac cały czas w lodówce bo inaczej śmietana szybko kwaśnieje. Następnym razem zrobię ze śnieżki w proszku i z połowy składników na masę. Wg mnie trzeba by dac więcej żelatyny bo ja miałam problem z zastygnięciem. polecam je w 100%
karola [2009-12-30 09:32:21]
zrobilam i jest bardzo smaczne, niestety 1/4 masy musialam wyrzucic bo mialam zbyt mala tortownice i wszystko by sie nie zmiescilo:)ale ogolnie to superowe
pastp00 [2009-07-21 22:23:18]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało :) Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2009-06-20 11:52:26]
Ciasto suuuuper, ja juz od dluzszego czasu sie zamierzalam do upieczenia jego, warto bylo poczekac. Wyglada nawet lepiej niz na obrazku u pani<lol>. Niestety musialam wyrzucic troche masy serowej bo moja forma za malutka byla, gdybym chciala polozyc wszystko nawet nie wiem jaki wysoki bylby ten tort. Jescze raz dziekuje za swietny przepis pani Dorotko, to juz drugie ciasto z pani przepisow ktore jest poprostu rewelacyjne. Pozdrawiam
paulina [2009-06-20 08:33:27]
Zrobiłam, było pyszne, rewelacja. Oczywiście robiłam większą porcję na blachę i masę serową po swojemu, bo zapomniałam kupić śmietanę. Zamiast niej dałam margarynę i też masa była bardzo puszysta i delikatna. Ciasto palce lizać
Magda [2009-04-29 15:13:57]
Witam, śmietana musi być już całkowicie ubita, ser dodaję łyżką - na początku po jednej łyżce, a później to już po kilka łyżek, mieszam mikserem na małych obrotach, tylko do momentu, aż masa się połączy. Nic nie powinno się stać. Dużą rolę odgrywa tutaj żelatyna (dodajemy letnią), nie czekamy aż zacznie tężeć, bo wtedy śmietana też szybko zgęstnieje i w kremie zrobią się grudki. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2009-04-06 23:21:14]
Witam, w jaki sposób dodaje Pani ser do śmietany. Czy śmietana musi być już całkowicie ubita i po łyżce powoli dodajemy ser? Czy miesza Pani łyżką czy mikserem? Czy b.śmietana nie usiądzie?
Agnieszka [2009-04-05 21:59:49]
3 połówki brzoskwiń należy odłożyć do do dekoracji ciasta, a pozostałe zmiksować.
Dorota [2009-02-24 12:07:04]
Napisane jest aby zmiksować brzoskwinie, a nizej żeby połozyć je pokrojone w kostkę
Marika [2009-02-24 08:45:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.