Przepisy Extra

Śledzie w musztardowym sosie

Składniki:

40 dag śledzi (4 sztuki płatów matiasów)
4 dag cebuli (1 mała)
sok z cytryny
3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
pieprz czarny (świeżo mielony)

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 30-60 minut, co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 1-1,5 cm paski.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie rozgnieść w palcach.

Do miski przełożyć śledzie, cebulę, musztardę, śmietanę, majonez i szczyptę czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki, na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Następnie ponownie wymieszać, przełożyć do miseczki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.6 stars based on 3 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.