Przepisy Extra

Śledzie w oleju na kolorowo

Prosta, kolorowa i przepyszna sałatka ze śledziem :)

Jest ona bardzo łatwa i błyskawiczna wręcz w przygotowaniu. Do tego wszystkiego dużo składników tutaj nie potrzeba, aby był taki ładny i apetyczny efekt ;)

Tej sałatce wystarczy zaledwie kilka godzin, żeby się przegryzła, ale jeśli mamy czas to możemy ją na całą noc włożyć do lodówki... niech sobie tam odpocznie ;) Czytaj więcej

Bardzo ładnie prezentuje się na stole, dlatego jest idealna na Święta Bożego Narodzenia, na Sylwestra, na Wielkanoc, na Andrzejki, na urodzinowe czy imieninowe przyjęcia :)

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)

Zdrowych, smacznych i wesołych Świąt!

Składniki:

40 dag matiasów
mleko (ok. 500 ml do moczenia matiasów)
15 dag papryki konserwowej
10 dag ogórków kiszonych
10 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag cebuli
6 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
majeranek
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Matiasy przełożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na około 40 minut. Następnie wylać mleko (a gdy matiasy będą nadal słone, zalać je zimną wodą i odstawić na 10 minut, a następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę).

Paprykę konserwową, ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko i cebulę pokroić w kostkę (jabłko od razu skroić sokiem z cytryny).

Do miski przełożyć matiasy, paprykę konserwową, ogórki kiszone, jabłko i cebulę. Dodać olej, sok z cytryny, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz pieprz ziołowy do smaku.

Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny (można też na całą noc). Przed podaniem na stół śledzie jeszcze raz wymieszać i udekorować np. natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.