smaczny.pl przepisy kulinarne

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Sałatki
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:

50 dag matiasów
30 dag jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
15 dag cebuli
1 łyżka octu jabłkowego
ok. ¾ szklanki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około godzinę, kilka razy wymieniając wodę. Na koniec opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, skropić octem jabłkowym i wymieszać.

Do miski przełożyć matiasy, jabłka i cebulę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i dołożyć do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.