Matiasy zalać wodą i zostawić na około 30-60 minut, kilka razy zmieniając wodę. Na koniec opłukać pod zimną wodą, odsączyć i pokroić np. w trójkąty.
Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Wszystkie przygotowane składniki podzielić na trzy części i układać w przezroczystej misce w następującej kolejności: śledzie, cebula, żurawina itd. Całość zalać olejem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową sałatkę włożyć na noc do lodówki.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.