Przepisy Extra

Śledzie z ananasem w sosie curry

Matiasy z ananasem to ostatnio mój ulubiony duet :) Naprawdę razem smakują świetnie!

Tym razem oprócz nich w misce znalazły się jeszcze rodzynki, smażona cebula, czosnek i aromatyczny sos curry... całość jak się przegryzie smakuje wyśmienicie!

Koniecznie sprawdźcie to sami :)

Smacznego :)

Śledzie z ananasem w sosie curry

Składniki:

40 dag śledzi (matiasów)
1 puszka ananasa
25 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
3 ząbki czosnku
7 dag rodzynek (½ szklanki)
Sos curry:
7 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka curry
majeranek
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 30 minut (zmieniając 2-3 razy wodę), następnie opłukać, osuszyć i pokroić w około 1-2 cm paski. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli, wymieszać, podsmażyć jeszcze 1 minutkę, zdjąć z ognia i studzić.

Do miski przełożyć matiasy, ananasa, cebulę z czosnkiem i rodzynki. Dodać śmietanę, curry, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny (a najlepiej na noc).

Tuż przed podaniem na stół, sałatkę przełożyć do czystej miski i udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1267175572 stars based on 131 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.