Przepisy Extra

Śledziowo-pieczarkowa sałatka na Wielkanoc

Ta sałatka doskonale wpisuje się w nastrój Świąt Wielkanocnych. Stanowi ona estetyczną i apetycznie wyglądającą ozdobę świątecznego stołu.

Śledzie - wielu z nas kocha sałatki z tym słonym dodatkiem :) A ta sałatka jest wyjątkowa, dlatego polecamy ją szczególnie dla smakoszy śledzi! Matiasy w połączeniu z konserwowymi pieczarkami oraz kiszonymi ogórkami tworzą bardzo wyrazisty smak i aromat. Ale tą sałatką mogą się zajadać wszyscy bez względu na to czy dbają o linię, czy też nie ;) Niewielka ilość śmietany i majonezu pozwala zaliczyć ją do potraw dietetycznych. Czytaj więcej

Jest to ciekawa propozycja sałatkowa na Wielkanoc, można powiedzieć, że taka nietypowa, bo bez jajek ;) Ma ona wiele zalet: jest bardzo szybka do przygotowania, składa się z kilku, niedrogich składników... gwarantuję, że zasmakuje każdemu :)

Z podanych składników otrzymuje się średniej wielkości miskę wybornej sałatki świątecznej. Zachęcam do skorzystania z naszego sprawdzonego przepisu i delektowania się tą sałatką w Wielkanoc. Jest ona idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

50 dag matiasów w oleju
4 średnie ogórki kiszone (ok. 25 dag)
25 dag pieczarek konserwowych
por
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz
3 liście zielonej sałaty

Sposób wykonania:

Matiasy wyjąć z oleju, opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć przez około 1 ½ godziny. Następnie osączyć z wody, opłukać i pokroić w paski. Ogórki kiszone pokroić w paski i osączyć z soku. Pieczarki konserwowe pokroić w plasterki. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Do miski przełożyć matiasy, ogórki kiszone, pieczarki konserwowe i por. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i włożyć do przezroczystej salaterki. Na liściach zielonej sałaty wyłożyć śledziowo-pieczarkową sałatkę. Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mogą, tylko trzeba je wcześniej wymoczyć w wodzie z octem, powodzenia :)
Dorota [2011-05-06 11:15:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.