Przepisy Extra

Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
bazylia
oregano
majeranek
sól (himalajska)
pieprz czarny
1 dag cebuli (waga po obraniu)
15 dag szynki (w plastrach)
15 dag żółtego sera (w plastrach)
Dodatkowo:
żółtko
czarnuszka

Sposób wykonania:

Do miseczki przełożyć ketchup i majonez. Dodać szczyptę bazylii, oregano, rozgniecionego w placach majeranku, soli, czarnego pieprzu i całość razem wymieszać.

Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania i rozwinąć. Całość posmarować sosem z ziołami. Na sosie rozłożyć plasterki żółtego sera.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w małą kostkę i rozsypać na żółtym serze. Następnie rozłożyć plasterki szynki i zrolować roladę (zaczynając rolować od dłuższego boku).

Następnie ostrym nożem pokroić w 1 -1,5 cm plastry i położyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać zmieloną czarnuszką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na gorąco lub na zimno, jako przekąskę. Można polać ketchupem.

Z podanych składników wyjdzie około 24 apetycznych ślimaczków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wychodzą rewelacyjne! U mnie jeszcze zielony kolor do tego, a mianowicie rozkładam liski świeżego szpinaku - pyszotka!! :D I oczywiście barszcz do popicia :)
Mariolka33 [2020-03-04 22:10:01]
Dziękuję, to powodzenia życzę i również pozdrawiam :)
Dorota [2017-04-25 16:01:08]
Wyglada smacznie ,bede robila dzisiaj latwy przepis powinien sie udac Pozdrawiam
MariaVictoria [2017-04-25 13:46:42]
Mam nadzieję, że będą Wam smakowały. Również pozdrawiam :)
Dorota [2017-04-23 18:10:47]
Dziękuję za przepis. Wygląda bardzo apetycznie, dzisiaj zrobię na kolację. Pozdrawiam tenia
tenia [2017-04-22 10:50:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.