Przepisy Extra

Śliwkowiec z pianką na extra kruchym cieście

Składniki:

Extra kruche ciasto:
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
25 dag masła
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śliwkowa:
ok. 1,20 kg śliwek (dojrzałych, słodkich)
3 łyżki cukru
1 galaretka agrestowa
Pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel żurawinowy
aromat migdałowy
Do dekoracji:
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki ziaren słonecznika

Sposób wykonania:

Jajko i żółtka ubić mikserem, dodać cukier, potem masło i dalej ubijać na gładką masę. Na koniec dodać wymieszaną mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.

Śliwki opłukać, wypestkować i przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec do gorącej masy śliwkowej wsypać galaretkę agrestową w proszku, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie masę śliwkową (może być letnia) rozłożyć na kruchym cieście.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać kisiel żurawinowy w proszku i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość zmiksować i rozłożyć na masie śliwkowej.

Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi i ziarnami słonecznika. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.692307692 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo, chętnie wypróbuję Pani wersję. Zauważyłam, że jak kruche ciasto długo stoi w lodówce już po upieczeniu, to wtedy te spody są bardzo twarde, dlatego przed podaniem na stół należy je trochę potrzymać w temperaturze pokojowej. A co do grubości ciasta, to zawsze piekłam i jadłam ciacha na cienkim spodzie, a raz zamarzyło mi się takie trochę grubsze i takie też wyszło ;) Ale każdy przepis można zmieniać, według własnych upodobań. Ja jestem otwarta na każde zmiany i na nowe przepisy, chętnie coś nowego i innego wypróbuję :)Pozdrawiam :)
Dorota [2019-09-26 11:46:08]
Podaję swoją, udoskonaloną wersję tego przepisu (wg mnie w oryginale warstwa ciasta jest za gruba i za twarda). Do ciasta nie dodałam białka, tylko żółtka (3 lub 4), masła 200g, mąki 600 ml. (dwie i niespełna pół szkl.) z czego dwie szkl. mąki pszennej a cukru 100 g. Ciasto schłodziłam i starłam na grubych oczkach, następnie lekko uklepałam.
Agnieszka Kuciak [2019-09-26 10:28:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.