Przepisy Extra

Słodkie faworki

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
2 jajka
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18%
Do smażenia:
ok. 50 dag smalcu
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać żółtka, całe jajka, miękkie masło, cukier i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, czynność tę powtarzać wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać prostokąty z nacięciem w środku. Jeden z krótszych brzegów należy przeciągnąć przez nacięcie.

Do dobrze nagrzanego smalcu wkładać faworki. Smażyć z dwóch stron i usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
4.2642596884 stars based on 3019 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Bzdura. pol kilo maki, 8 zoltek 2 lyzki dobrej gestej smietany, wyrobic dodac spirytusu i wyrobic. Nastepnie walkiem wybijac do utworzenia pecherzykow. Odlozyc na 1 godz. w foli do lodowki i smarzyc. Na zimne posypac cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym.
Ala [2018-02-07 21:50:57]
Witam. Coś mi się zdaje, że ktoś do faworków zapomniał wspomnieć o spirytusie, który jest wprost niezbędny, by robiły się bąbelki na cieście? W spisie składników nie ma o nim wzmianki. W każdym przepisie o chruście jest używany spirytus lub w zastępstwie ocet. Całe jajka też bym pominął, bo faworki będą twarde, a mają być kruche. Zamiast dwóch jajek dam 2 żółtka, czyli razem 10 żółtek. No i jeszcze ten cukier, chyba puder bo kryształki nie rozpuszczą się w cieście tak dokładnie. I na końcu może być frytkownica z olejem, choć na smalcu podobno są lepsze, ale smalec szybko się pali i faworki wychodzą ciemnobrązowe. :)
Marek [2016-02-04 07:54:27]
ja robilam wedle podanej recepty ale z ta iloscia maki ciasto bylo bardzo twarde i nie dalo sie nawet wyrobic na jednolita mase po podaniu wiecej masla ciasto mialo konsystecje do rozwlkowania i faworki sie udaly.
Kasia [2009-03-30 15:55:37]
Cukier kryształ, pozdrawiam ;)
Dorota [2009-02-20 17:35:39]
DLA MNIEJ WTAJEMNICZONYCH W ARKANA SZTUKI KULINARNEJ...do ciasta dodajesz cukier puder czy kryształ?
Halina [2009-02-20 15:02:56]
bardzo smaczne
aga [2009-02-20 14:50:11]
Słyszałam, że nie powinno się dodawać proszku do pieczenia czy sody do ciasta na faworki. Ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza, wtedy ładnie rośnie, a żeby je miało należy surowe ciasto tłuc wałkiem, składać i znów tłuc. Do zimnego tłuszczu można dodać spirytus. Pozdrawiam ;)
Dorota [2009-02-19 13:22:46]
To można nie dodawać od razu całej mąki, tylko połowę i wyrabiać ciasto, a gdy będzie wychodziło rzadkie to tę mąkę dosypywać. Nam właśnie te faworki pochłonęły całe kilo ;) Pozdrawiam.
Dorota [2009-02-19 12:08:51]
czy aby nie za dużo mąki skoro do 20 dkg mąki są prawie takie same składniki a tutaj mąki jest 5 razy więcej
Eva [2009-02-18 23:05:00]
a co z soda oczyszczona (na rosniecie) i odrobina wodki (zeby nie chlonely tluszczu)?
ann [2009-02-18 19:53:13]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.