Przepisy Extra

Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec - mmm... pamiętam go z dzieciństwa - pamiętam okrągły, żeliwny, czarny garnek pełen przepysznego smalcu, który zawsze stał na stole u babci w kuchni :)

Kiedyś nasze babcie smażyły wszystko na smalcu, a teraz to się pozmieniało... ale ostatnio znowu stał się popularny, a nawet modny - robi przecież furorę na weselach przy wędlinach domowej roboty :) I coraz bardziej słyszy się też, że smalec jest jednym z najzdrowszych tłuszczów... a jak jest naprawdę?

Domowy smalec jest bardzo łatwy do przygotowania, a w kuchni wręcz niezastąpiony. A będzie najlepszy, jeśli słoninkę kupimy u sprawdzonego rzeźnika, i właśnie taki ze świeżej słoniny jest najsmaczniejszy!

U mnie tym razem z ciekawymi dodatkami, dzięki aromatycznej cebulce, jabłku i majerankowi - ma wyrazisty smak i zapach. Charakteryzuje się aksamitną strukturą i chrupiącymi skwarkami.

Słoninę można pokroić, ale można ją też zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli zdecydujemy się na krojenie, to należy przygotować sobie ostry nóż i ostrzałkę, po którą będziemy od czasu do czasu sięgać... ;) Dużo łatwiej kroi się słoninę lekko zmrożoną - tzn. przed krojeniem wkładamy ją do zamrażalnika na 20-30 minut. Czytaj więcej

Na takim domowym smalcu można także smażyć jajecznicę, można go dodawać do "tłuczonych ziemniaczków" i podawać do drugiego dania lub zalać żurkiem - pychotka :) Można nim również okraszać kopytka, pierogi, gotowane warzywa, kaszę, ryż, zupy...

Ale oczywiście najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i z dodatkiem kiszonego ogórka... mmm chyba nie ma osoby, która by się na taką pajdę nie skusiła ;)

Dobrze wysmażony smalczyk może stać w lodówce nawet do 1 miesiąca, ale ten z dodatkami jest wyborny, i znika w okamgnieniu ;)

Przy wytapianiu smalczyku bardzo ważna jest cierpliwość, gdyż on nie lubi pośpiechu...

Reasumując, takie pyszne smarowidełko warto od czasu do czasu sobie w domu przygotować.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

1 ½ kg słoniny wieprzowej (najlepiej swojskiej)
20 dag cebuli (waga po obraniu)
20 dag jabłek (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

Słoninę wieprzową pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła (skwarki mają pozostać jasne).

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i również pokroić w małą kosteczkę.

W połowie smażenia, gdy tłuszcz się już wytopi przełożyć do garnka cebulę, jabłka i czosnek. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i dalej smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony w palcach majeranek i razem ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Słoiki umyć, wyparzyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć smalec i odstawić do ostudzenia. Następnie słoiczki ze smalcem przełożyć do lodówki i tam przechowywać. Dobrze przygotowany smalec możne być przechowywany w lodówce nawet do 1 miesiąca.

Z podanych składników wyjdzie 6 słoików po 300 ml przepysznego i aromatycznego smalcu.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
16 odsłon dziennie
14 opinii | Wyraź opinię
4.3044879168 stars based on 869 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Wiedzą co dobre :) Pozdrawiam :)
Dorota [2017-11-09 10:13:16]
Ostatnio byłem na mistrzostwa Europy W basce gdzie podstawą był chleb ze smalcem
karol [2017-11-08 22:04:22]
Pyszny jest smalec z kielbasa zwyczajna pokrojna w talarki i wrzucona pod koniec smażenia słoniny jest rewelacja
urszula labanowicz [2017-02-06 17:16:17]
Ważny jest teź tymianek zeby trochę ulżyć wątrobie. Poza tym wszystkie dodatki, o których była mowa wcześniej, są bardzo ważne w różnych ulubionych przepisach, charakterystycznych dla smakoszy tłustego przysmaku.
Basia [2017-02-03 16:57:10]
Co tu komentować pychota
Krystyna trylowska [2017-02-02 14:58:03]
Smalec robi się raczej z podgardla...
Czupurek [2017-02-02 11:52:01]
Do tej ilości słoniny ja dodaję jeszcze około 25 dkg wędzonego boczku pokrojonego i dodanego do topionej słoninki. Mniam, mniam. Polecam.
Jan [2017-02-01 15:51:29]
Robię też z innymi dodatkami. Zamiast jabłka dodaję orzechy, ziarna słonecznika itp. Polecam
Dana [2017-02-01 10:35:42]
dodaje też kminek... a słoninę mieszam z wędzonym podgarlem Czosnek wkładam w momencie wyłączenia ognia pod garnkiem, Smacznego..:)
Jędtrek [2017-01-30 18:05:42]
Garnek raczej kamienny niż żeliwny ale przepis super :)
Dorota [2017-01-30 16:36:23]
Też o takim sposobie słyszałam :)
Dorota [2017-01-03 22:39:56]
Ja wkładam całą cebule,na koniec smażenia wyciskam i wyjmuje.
Jerzy [2016-12-09 11:55:41]
"Święte słowa" :) Dziękuję za fajny komentarz i ciekawy przepis, przy następnej okazji go wypróbuję :) Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2016-11-17 12:41:50]
Ja pamietam tez przepis mojej Mamy : na 2kg słoninki dodaje szklankę mleka wówczas, kiedy słonina jeszcze się nie topi i jabłko drobno pokrojone, wowczas to była Szara Reneta . Polecam bo jest w smaku rewelacyjny a skwarki smakują jak pyszne ..ciasteczka. Smale powinien być w każdym domu, bo żadna kiełbasa, nawet najlepsza dzisiejsza szynka po 3 dniach nadaje się do wyrzucenia, margaryny nigdy nie tolerowałem, a " smalcyszek" zawsze był i do jajecznicy, do ziemniaków z zsiadłym mlekiem i do chleba. Zawsze smakuje!
Babcia plus tradycja !!! [2016-11-15 10:18:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.