Przepisy Extra

Śmietankowe z wiśniami na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
sól
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
4 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
1 1/2 łyżki soku z cytryny
Masa wiśniowa:
50 dag wiśni (1 opakowanie mrożonych)
1 galaretka wiśniowa
3 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
35 dag śmietany 12% (1 duży kubek)
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
2 ½ łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Do dekoracji:
kakao do ciast

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z sokiem z cytryny).

Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie przełożyć mrożone wiśnie i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę wiśniową w proszku, żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Odłożyć do ostudzenia. Do zimnej masy dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Tężejącą masę wiśniową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać śmietanę, jogurt grecki i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponowie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masę wiśniową i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Z kartki wyciąć gwiazdki bądź dowolne inne kształty (to zależy od okazji) i ułożyć na masie śmietankowej. Na sitko wysypać kakao do ciast i delikatnie ruszając sitkiem obsypać całe ciasto, a następnie gwiazdki delikatnie usunąć np. przy pomocy noża.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.