Przepisy Extra

Śmietankowo-budyniowa pokusa

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
226 opinii | Wyraź opinię
4.292875318 stars based on 3144 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i powodzenia :)
Dorota [2013-12-21 23:27:41]
To super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-10 18:21:09]
Ślicznie dziękuję za fajny komentarz i cieszę się, że ciasto Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
Dorota [2013-06-04 22:31:17]
Super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało. Życzę kolejnych udanych wypieków. Całuski dla Syneczka :)
Dorota [2013-02-13 11:51:02]
Ciasto rewelacja! Delikatne, rozpływające się w ustach. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Ciasto na stałe zagości w naszym deserowym menu. Szczerze polecam!!
Aneta Ś [2013-01-19 21:47:07]
To super! Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało. Szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
Dorota [2012-12-29 16:27:13]
a mnie się udało...zrobiłam na święta..pychota:-)
avon76 [2012-12-28 21:28:23]
Przykro mi, że ciasto się nie udało.... co do masy budyniowej to nie wiem dlaczego taka wyszła, może to zależy od budyniu, mleka jakie się użyło..., a co do kawy z żelatyną to była ona już za późno dodana, zrobiły się grudki, a masa była rzadka, bo nie miało ją co trzymać. Żelatynę to trzeba dodawać do masy jak jest jeszcze letnia, bo ona już tężeje a jak poczekamy aż będzie zimna to ona z masą się już nie połączy...
Dorota [2012-12-24 09:28:15]
Niestety, ale to ciasto to totalna katastrofa:( Miało być coś fajnego na święta, a wylądowało w koszu na śmieci, bo jest całkowicie niejadalne. Masa budyniowa jest tłusta i "stająca w gardle", a kawa z żelatyną po dodaniu do śmietany utworzyła grudki galaretki kawowej. Przykro mi to pisać, ale to ciasto to porażka kulinarna
Edyta [2012-12-23 19:19:38]
Szybkie i pyszne ciasto. W dodatku lekkie i nie za słodkie. Na pewno zrobię je po raz kolejny! Pozdrawiam
Małgorzata M. [2012-11-16 12:27:54]
Bardzo dziękuję za miły komentarz. I cieszę się, że ciasto się udało, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 09:50:09]
Rewelacyjny przepis, bardzo lekkie ciasto o kawowym smaku :) a kawę lubię w każdej postaci, bardzo szybkie i nieskomplikowane
kowalikmd [2012-11-12 20:55:24]
Dziękuję :)
Dorota [2012-09-22 22:28:31]
świetne ciasto lekkie i przepyszne polecam:)
Dominika [2012-09-09 22:03:10]
To mają być tradycyjne budynie (na pół litra mleka) czyli małe, powodzenia :)
Dorota [2012-08-17 08:36:06]
a te budynie karmelowe to mają być małe czy duże ?
judyta [2012-08-16 21:54:31]
Dziękuję :) Cieszę się bardzo, że pokusa się udała i że smakowała. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-20 10:41:40]
To cieszę się bardzo, że ciasto zasmakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 13:36:25]
Wczoraj robiłam to ciasto i jest przepyszne a kawowa pianka rozpływa się w ustach. Świetny przepis. Pozdrawiam
iwonka2273 [2011-12-23 21:22:48]
Dziękuję za wypróbowanie tego przepisu i za wystawioną ocenę :) Cieszę się, że ciasto smakowało - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-02 09:43:50]
Witam, powiedziałbym, że takie w sam raz. Dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie - polecam i pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-30 15:11:10]
Ślicznie dziękuję za miły komentarz i cieszę się bardzo, że ciasto Wszystkim tak smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-24 12:09:01]
Ciasto rewelacja! Po prostu niebo w gębie! Wszystkim gościom na imprezie bardzo smakowało i w mig znikło ze stołu. Polecam - jest przepyszne i pięknie się prezentuje :)
gret [2011-06-21 23:16:42]
To bardzo się cieszę i dziękuję za piękną ocenę. Życzę kolejnego udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-23 09:18:30]
Zrobiłam to ciasto i wyszło znakomicie :) Wszystkim bardzo smakowało :) Stawiam ocenę : 5. A za kilka dni przymierzam się zrobić sernik Snickers wg. przepisu Pani Doroty. Pozdrawiam wszystkich
Iza [2010-11-22 20:30:21]
Kasiu trzymam kciuki za udany wypiek, pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-29 09:28:12]
Ale ze mnie gapa- już widzę wymiary ;)
Kasiulek [2010-10-28 20:03:49]
Dorotko a na jakiej wielkości blasze piec biszkopt?
Kasiulek [2010-10-28 19:55:28]
Ślicznie dziękuję za miły komentarz i gratuluję udanego wypieku. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-28 10:59:27]
normalnie rewelka-zrobilam ciacho jak z cukierni!!!! ale pychotka
ania z lubina [2010-10-27 11:52:02]
masa budyniowa wyszła mi piekna i nawet nie dałam 20dag masła tylko 10 dag bo tyle miałam i tak wyszlo pysznie pozdrawiam
oleńka [2010-10-12 16:17:27]
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 08:39:07]
Ciacho pycha. Polecam wszystkim- jest nieziemskie:)
krycha [2010-09-12 15:31:57]
Dziękuje za miły komentarz i cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-14 13:57:49]
Wyśmienite jest to ciasto.Wszystko się udało i super smakowało :)
Marzena T. [2010-07-13 16:33:01]
Hmm... to ciekawe, jeszcze nie miałam takiego przypadku, ale to może wina tych upałów. Ja w ten weekend robiłam tort, ubiłam śmietanę i jak smarowałam nią tort, już prawie skończyłam to z tej dobrze ubitej śmietany zaczęła się robić woda i wszystko zaczęło spływać. Ucierałam też masło z budyniem i masa mi się zważyła aż 3 razy jak nigdy. Podejrzewam, że to przez upał tak się wszystko rozpływało :/ Pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-05 10:51:39]
Witam, robiłam już wiele ciast z przepisów Pani Doroty, zawsze wychodziły super i wszystkim bardzo smakowały, ale tym razem się nie udało. Masa budyniowa oddzieliła się od masła... odsączyłam tłuszcz i ułożyłam ją na biszkopcie, ale nie wiem, czy teraz przypadkiem nie spłynie mi z ciasta?!
Agi [2010-07-04 10:45:30]
Co do zważonej masy śmietankowej - może śmietana nie była schłodzona lub potem za długo ubijana bądź też żelatyna była za ciepła.
Dorota [2010-05-16 17:05:42]
Ciasto przepyszne! Rodzinka była zachwycona. Wszystkim smakowało.
Iwonka [2010-05-07 21:41:15]
Dziękuję :)
Dorota [2010-05-05 14:50:48]
Ciasto jest rewelacyjne!!! Jutro będę je piec już nie pierwszy raz!!
ania [2010-04-30 21:04:34]
dobre by było ale masa śmietankowa mi się zważyła:/ dlaczego?? ktoś może mi dokładnie powiedzieć jak ja zrobić??
Klaudia [2010-04-10 15:28:45]
Około 5 kropli.
Dorota [2010-04-03 22:27:32]
dzisiaj zrobiłam jako ciasto świąteczne - pychaaaaa:)
justyna [2010-04-03 20:18:43]
a ile trzeba dodac kropli aromatu albo ile mililitrów?? bo nie chciałabym przesadzić
Joasia [2010-04-03 12:18:02]
pychotka :)
karolina [2010-03-31 18:49:51]
Bardzo bardzo smaczne :) Przepisy pierwsza klasa :)
basia [2010-03-29 22:43:21]
Cieszę się i życzę kolejnych udanych wypieków. Będę trzymać kciuki, jakby co to proszę pytać - powodzenia :)
Dorota [2010-03-05 13:50:27]
P.S. Szarlotka z budyniem z Pani przepisu wyszła suuuuper :) także mam wielką nadzieję,że i tym razem mi się "upiecze"
Katarzynka :))) [2010-03-04 13:17:55]
Ja dzisiaj bede piekła ...i już nie moge się doczekać :) proszę trzymać za mnie kciuki bo to moje pierwsze ciasto z takimi kombinacjami :))) hehe przeczytałam chyba już wszystkie komentarze co by się dobrze przygotowac...Pozdrawiam Panią Dorotkę i liczę na jakąś pomoc w razie nieprzewidzianych komplikacji :P
Katarzynka :))) [2010-03-04 13:16:32]
Dziś robiłam to ciacho, mężowi i dzieciom bardzo smakuje dziękuję za przepis
ilona [2010-02-20 20:57:56]
jak budyń źle połączy się z masłem to po ugotowaniu wystarczy tę masę utrzeć mikserem( tylko tą końcówką do ucierania a nie do ubijania piany). Działa rewelacyjnie!!
sobolcia [2010-01-25 19:31:37]
ciasto jest super,rewelka
marta [2010-01-18 13:12:44]
Dorotko właśnie w tym problem, że długo na ogniu nie trzymałam hmmm następnym razem przetestuję te budynie bez gotowania :)) Ciasto i tak rewelacyjne :)) GODNE POLECENIA
Ladybird76 [2010-01-14 08:45:18]
Hmm, masa budyniowa z tego przepisu wychodzi gęsta, ale nie powinno być kłopotu z jej rozsmarowaniem na biszkopcie. Może nie należy jej zbyt długo gotować, i od razu gorącą rozłożyć na cieście. A co do masy śmietankowej, to żelatynę najlepiej dodawać lekko ciepłą, bo gdy nam już zacznie tężeć (a ona szybko tężeje) to właśnie w masie zrobią się grudki, a masa śmietankowa potem może się rozpływać. Cieszę się, że ciasto smakuje - pozdrawiam i kolejnych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2010-01-08 13:02:38]
Dorotko mam jeszcze jedno pytanie jako początkująca w wypiekach :) robiąc masę śmietankową to kiedy najlepiej dodawać do ubitej śmietany rozpuszczoną w kawie - żelatynę??? Dodałam jak zaczęła mi tężeć i porobiły się grudki :( Musiałam robić raz jeszcze... za drugim razem dodałam lekko ciepłej ale może masz jakąś poradę ???
Ladybird76 [2010-01-07 23:03:08]
Ciastko ogólnie PYSZNE :) najlepsze następnego dnia - REWELACJA!!!
Ladybird76 [2010-01-07 23:00:30]
dałam dwa budynie OETKER bez cukru na 3 szklanki mleka ( wszystko wg przepisu ) ale strasznie zrobił się twardy i nawet trudny do rozłożenia na biszkopcie - czy tak ma być???
Ladybird76 [2010-01-07 22:59:38]
Proszę pooglądać zdjęcia z etapu przygotowania tortu - może one coś podpowiedzą.
Dorota [2010-01-05 11:57:04]
"Tłuszcz oddzielił się od budyniu" tak może zdarzyć się na początku gotowania. Należy cały czas mieszać podczas gotowania i wszystko powinno się połączyć.
Dorota [2010-01-05 11:40:55]
bardzo dobre niebo w gębie
goska [2009-12-25 19:19:54]
Moje ulubione Polecam :)
AngeLika :) [2009-12-23 11:31:50]
Po prostu rewelacja. Pycha!
Aneczka [2009-12-09 18:48:46]
Bardzo smaczne,polecam:)
bozena [2009-11-19 12:20:02]
PYSZNE!!!POLECAM!!!
bogusia92 [2009-11-11 14:09:22]
rewelacja
justyna [2009-10-10 10:59:51]
Bardzo dobre ciasto , polecam!
Ewa [2009-10-10 10:03:03]
mnie również tłuszcz oddzielił sie od budyniu. dlaczego?
E.B [2009-09-26 16:00:48]
Pyszne ciasto, gościom bardzo smakowało.
ewa [2009-09-22 10:40:32]
Cieszę się bardzo, że ciasto smakuje i również pozdrawiam :)
Dorota [2009-09-10 21:50:28]
Ciasto rewelacja, pycha nie jest sycące, ale ja nie daję do budyniu masła uwazam iz jest nie potrzebne dodaję do budyniu ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej ale to nie jest konieczne.
paulina [2009-09-10 13:44:16]
BARDZO PYSZNE CIACHO!!!
SYLUŚ [2009-09-05 16:27:59]
ciasto po prostu REWELACJA!!! robię je na każde przyjęcie, i znika w mgnieniu oka. Dorota dziękuje za przepis i pozdrawiam.
katniunka [2009-08-25 15:17:30]
Być może żelatyna zaczęła już tężeć, a dodając ją do zimnej śmietany tężała jeszcze szybciej i nie dało się jej rozmieszać ze śmietaną tylko zrobiły się takie grudki z żelatyny. Najlepiej nie czekać, aż żelatyna zacznie tężeć, tylko dodawać ją do śmietany jak tylko ostygnie. Ja to dodaje nawet letnią...
Dorota [2009-08-11 20:31:30]
Nie wiem dlaczego ale przy dodawaniu żelatyny do ubitej smietany wszystko zaczeło się ważyć i masa smietankowa nie wyszla. Dodam ze zelatyna byla chlodna bo dalem ja na chwlike do lodowki.
mati [2009-08-09 12:35:08]
ciasto bardzo smaczne,a nastepnym razem dołoże bezy.pozdrawiam
dorota [2009-08-08 21:15:24]
To mają być budynie na 1/2 litra mleka i potrzebne są tutaj 3 szklanki mleka. 2 szklanki mleka należy zagotować z masłem i cukrem waniliowym. Natomiast w 1 szklance mleka należy rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka (tych 2 szklanek). Chwilkę pogotować na małym ogniu. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-20 11:48:22]
A jakie to maja być budynie ?? Na 1/2 l mleka czy na 3/4 l mleka ?? Czy to się bierze 3 szklanki mleka na te budynie ?? Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam :)
xXx [2009-06-19 22:23:46]
Właśnie dzisiaj upiekłam to ciasto i muszę przyznać.........NIEBO W GĘBIE:))))))))
elcia1701 [2009-06-06 22:17:46]
Ciasto po prostu pyszne! Ja do masy użyłam budyń o smaku toffi i dodałam 3 łyżki brązowego cukru.
alayah [2009-06-05 19:42:41]
Masło ma być prawdziwe. Pozdrawiam moją imienniczkę ;)
Dorota [2009-05-04 12:34:47]
masło do budyniu ma być prawdziwe czy roślinne :)
dorcia :) [2009-04-30 18:02:26]
Ciasto jest bardzo dobre łatwe i szybkie. Kto je te ciasto u mnie to prosi o przepis. Sąsiadka od miesiąca piecze to samo ciasto a dokładniej mówiąć piecze śmietankowo-budyniową pokusę!!! Na prawdę rewelacja!!! wykonuje prawie wszystkie ciasta z tej strony i to wychodzi najlepiej!!! Pozdrawiam autorkę przepisu!!
Ania [2009-03-22 14:36:46]
Ciasto przepyszne!!! Jestem początkująca, ale ciasto wyszło rewelacyjnie!!! polecam
aniak [2009-03-15 02:18:33]
przepyszne...upieklam na urodziny meza, wszyscy goscie sie zachwycali no i nie odeszli bez przepisu:)))
Moni [2009-03-14 17:52:15]
dzis zrobiłam to ciasto wyszło bardzo dobrze i jest bardzo smaczne dzieki za przepis i polecam
ania45 [2009-03-06 18:03:44]
To mają być 2 budynie i każdy na 1/2 litra mleka.
Dorota [2009-03-02 20:25:57]
jaki ma być ten budyń? na pół litra mleka czy na 3/4 l i ile 2 czy 3 te budynie? żeby masa nie była rzadka :)
ana [2009-03-02 20:08:55]
ciacho pyszne ja zrobiłam swój sprawdzony biszkopt i nasączyłam amaretto pychotka
Sylwia [2009-02-18 14:27:44]
Małgosiu widocznie za krótko to gotowałaś!!!!
Anka [2009-02-17 17:31:58]
przepis rewelacja,dzisiaj upiekłam,tylko że dałam trzy budynie 3/4l mleka ,a smietana biała nigdy nie będzie jeśli doda sie kawe jak smakuje dowiem się po schłodzeniu
danka [2009-02-12 20:11:45]
bardzo smaczne ciasto , polecam.
Kasia O [2009-02-01 13:17:18]
Ubitą śmietanę z kawą wystarczy energicznie wymieszać łyżką. Gdy wsypiemy mąkę do ubitych jajek to można wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach lub łyżką (mieszamy krótko). Po upieczeniu biszkopt najlepiej wyjąć z formy i zobaczyć czy nam się nie przypalił. Potem go włożyć do formy i układać na nim masy. Powodzenia ;)
Dorota [2009-01-30 21:22:24]
i jeszcze jedno jak upiekę biszkopt czy mam wyjąć z foremki czy we formie mam nakładać masy?
paola [2009-01-30 08:49:48]
Jak już ubije śmietanę i wleje do niej kawę z żelatyną to mam miksować czy wymieszać energicznie łyżką? Jeśli chodzi o biszkopt jak już ubije jajka, białko to wsypuje mąkę czy ubijam czy mieszam łyżką?
paola [2009-01-30 08:46:06]
Ja robiłam masę budyniową z masłem, a nie z margaryną - i masie nic się nie działo.
Dorota [2009-01-22 00:36:59]
ja wczoraj robiłam ten placek ale niestety przy gotowaniu masy budyniowej margaryna oddzieliła się od budyniu:( Może wiecie dlaczego tak mogło się stać? Budyń wyszedł tłusty i nieapetyczny. Pozdrawiam
Małgoś [2009-01-20 14:27:37]
Śmietana ma być słodka.
Dorota [2009-01-10 18:38:45]
czy śmietana ma być słodka czy kwaśna????
ola [2009-01-09 08:56:51]
To może dodała Pani za dużo kawy. Ja dodałam tylko 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i masa nie wyszła mi biała, tylko taka lekko brązowa.
Dorota [2009-01-07 00:46:30]
nie wiem dlaczego, ale umnie masa z bitej smietany wyszla w kolorze karmelu, pewnie dlatego ze dodalam kawy. wszystko byloby ok, gdyby nie to to ze na fotce ta masa jest biala, jak zrobic abym umnie tez byla biala?, pomozcie
Renata [2009-01-03 12:03:04]
Ciasto b.dobre! Przepis smakował gościom i rodzinie. Przepis musiałam odrazu podać dalej. Dzięki Dorotko za takie dobre przepisy.
karolina22 [2009-01-02 18:57:33]
Ciasto rewelacja :) Serdecznie polecam
Kasia [2008-12-05 15:29:19]
Ciasto b.dobre
wiolka [2008-11-27 19:29:31]
Jak dla mnie to masa budyniowa wyszła żle.Całość mi się zważyło!!Mimo iż zrobiłam dokładnie w takiej samej proporcji jak w przepisie.Masło oddzieliło się od reszty!Raczej już nie zrobie tego ciasta.
zniechęcona [2008-11-23 17:53:25]
jest poprostu rewelacyjny, brak słów żeby określić jaki jest pyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Milena [2008-11-13 21:53:46]
Ciasto bardzo smaczne Często je robię i zawsze mi wychodzi polecam
kasia [2008-11-07 13:33:37]
Cieszę się, że ciasto się udało i trzymam kciuki za kolejne. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-10-23 15:14:42]
Po prostu pycha.Wszystkim bardzo smakował ten placek,a moja córeczka wręcz za nim przepada.!!!!!!!!!!pozdrawiam
marlena [2008-10-13 20:59:18]
Zrobiłam było bardzo dobre!!!
Netlik [2008-10-03 16:20:44]
Budynie mają być małe (na pół litra mleka)
Dorota [2008-09-30 10:34:00]
czy te budynie mają być duże czy małe
jagodzianka [2008-09-29 18:33:25]
Nastepnym razem sprobuje dodac kawe prawdziwa, zeby smak masy smietanowej byl bardziej wyrazisty. A zamiast smietany 30% ubilam 2 Śnieżki z mlekiem i nie mialam zadnych problemow z polaczeniem jej z kawa:) Dodalam budyn czekoladowy z waniliowym, bo akurat nie mialam karmelowych i z tego co widze, to masa budyniowa jest ciut ciemniejsza niz na zdjeciu, ale za to swietnie sie komponuje kolorystycznie:) Z braku czekolady wierzch posypalam kakao. Tyle moich modyfikacji i teraz musze przyznac, ze ciasto jest znakomite, wszyscy chwala, ze jestem poczatkujaca, a juz takie fajne przepisy znam:D Ciekawe skad...;) Dzieki Dorotka za przepis, lece do kolejnych od Ciebie:)) Pozdrawiam:)
Dianka:) [2008-09-16 09:22:46]
Ciasto jest bardzo pyszne, polecam wszystkim tym którzy jeszcze go nie wypróbowali, za podany wspaniały przepis dziękuję.
ina12 [2008-09-13 00:15:30]
Bardzo dobre ciacho i szybko sie je robi!
iwa [2008-08-19 12:38:54]
Ciasto wyszło znakomicie, co prawda biszkopt zrobiłem według własnego sprawdzonego przepisu, bo bałem się, że może nie wyjść, ale mimo wszystko przepis bardzo dobry cała rodzina była zadowolona. Polecam!!!
Hubert [2008-08-19 11:32:28]
Ciacho pycha!!!Ja nie mialam zapachu smietankowego(jak sie okazalo to nie mialam żadnego)a wiec znalazłam amaretto i nim nasączylam ciasto, i w ten sposób ''wyszło'' mi prawie tiramisu po prostu pychota
marti [2008-08-13 14:40:43]
Ciasto jest poprostu wyśmienite.Zachwyciło nie tylko moja ordzinę,ale także sąsiadów...Plusem jest także prostota w jego wykonaniu i cena która też nie jest zbyt wysoka....Pozdrawiam i z serca polecam!
Paulina [2008-08-07 17:36:09]
To można w ogóle nie dodawać kawy, tylko w samej wodzie rozpuścić żelatynę. Ewentualnie można dodać kilka kropel jakiegoś aromatu np. migdałowego. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-29 21:46:09]
a czy mozna dac cos innego zamiast kawy? zeby nie bylo jej smaku??
Aneta [2008-07-29 13:57:26]
Można spróbować zrobić to ciasto z owocami. Proponuję dodać owoców do 1/2 kg i do masy 3-4 łyżki żelatyny na 1/2 szklanki wody. Powodzenia ;)
Dorota [2008-06-30 22:44:23]
Chcę zrobić to ciasto już któryś raz z kolei, ale zastanawiam się czy można do masy śmietankowej dodać np. maliny? czy masa będzie się trzymać? pasują owoce do tego ciasta?
Dora [2008-06-30 14:16:08]
Iwcia bardzo się cieszę, że ciasto Ci się udało ;) Polecam również ciasto toffi z biszkoptami. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-05-15 16:19:59]
ciasto robilam dla rodziny i jest bardzo pyszne moj maz sie nim zajada
martak [2008-05-12 23:19:05]
Bardzo dobre ciato, łatwe do zrobienia, polecam.
dana [2008-05-12 16:07:20]
piekłam pokusę i wszyscy sie nią zajadali,tylko myślę że powinny być 3 budynie bo inaczej ta masa jest rzadka na 100% i rozlewa sie po cieście nawet jeśli jest w lodówce
Ilonka 11.05.08 [2008-05-11 15:14:04]
Polecam do ciasto :) Jak juz pisałam kiedys PYSZNE !! Pięke je na każdą okazje- idealne na lato bo schłodzone smakuje SUPER !! :)
Donata [2008-05-11 12:41:56]
ciasto jest przepyszne.Mój bratanek przyjeżdża do mnie na ten placek.Pozdrawiam.
jola.07.05.08 [2008-05-07 21:40:58]
Hmm... to takiej nieubitej śmietany lepiej nie dawać na ciasto, lepiej je zjeść bez warstwy śmietankowej. Można zamiast niej zrobić galaretkę i wylać na to ciasto. Może śmietana nie była schłodzona albo przeterminowana. Można też spróbować dłużej ją ubijać (bo czasami te śmietany wymagają dłuższego ubijania) Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-05-03 16:50:22]
Dorotko! dziś udana ciasto biszkopt i masa budyniowa a masa śmietankowa nie wyszło a śmietana 30% ubiłam i dalej zobaczyłam jak woda i nie da sie rosnąć śmietana i teraz mi jest smutno..dorotko pomóż mi.pozdrawiam
sdska [2008-05-02 21:34:39]
bardzo pyszny placek! w smaku podobny do placka o nazwie \"Capuccino\" ale inne wykonanie:) wszystkim bardzo smakowal:) thx za przepis
madziul [2008-05-02 11:38:38]
ciasto jest pyszne wszystkim bardzo smakowało
justyna [2008-04-30 20:34:17]
Bardzo się cieszę, że ciasto sie udało ;) Polecam też ciasto toffi z biszkoptami. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-04-29 21:25:10]
Ciacho przepyszne!!! Robię je bardzo często! Zawsze szybko znika... A na dodatek smakuje jak włoskie tiramisu :) dzięki za super przepisy! Pozdrowienia
oskka [2008-04-27 20:19:04]
Dorotko! ciasto wyszło super, a smakuje jeszcze lepiej, mogę powiedzieć tylko że ci co jeszcze go nie jedli, mogą żałować, bo ciasto naprawdę jest rewelacja, a może masz jeszcze jakiś przepis na takie super ciasto?
iwcia [2008-04-27 09:36:03]
to ciasto jest super ! kto jeszcze tego nie jadł niech żałuje , dzięki dorotko za przepis , a może masz jeszcze jakiś super przepis?
iwcia [2008-04-26 07:58:34]
pyszne ciasto,cala rodzinka sie zachwycala wyglada i smakuje znakomicie!!!!pozdrawiam i polecam!!!
Sabina [2008-04-21 20:45:15]
Budynie mają być na pół litra mleka.
Dorota [2008-04-21 13:55:12]
dorotko a jakie to mają być budynie na 05litra czy na o75 litra , bo nigdzie nie przeczytałam
iwcia [2008-04-21 11:52:23]
Nie, nie mieszkam ;)
Dorota [2008-04-17 18:25:21]
Dorotko czy ty czasem nie mieszkasz w Chełmie
Wiktorja [2008-04-17 18:19:12]
Super ciasto, zrobiłam je na swięta i biło na głowę wszystkie babki i mazurki :)
Aneta [2008-04-11 17:23:04]
:) Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam :)
Dorota [2008-04-10 01:01:29]
Ciacho pycha zrobiłam je wczoraj i zniknęło z maksymalną prędkością, po prostu pycha!! A ten posmak kawy po prostu miodzio. Dorotko! Dzięki za super przepis!
oskka [2008-04-09 22:58:08]
rewelacyjne....uwielbiam ciasta z kawa!!!!!!!!pycha
doris [2008-04-06 14:04:30]
wspaniałe!!!!!! nie za słodkie i przepyszne. Mniam Mniam
anulka [2008-03-27 11:04:30]
można do masy budyniowej dodać kilkra kropel wódki
gosia [2008-03-24 08:55:18]
Można spróbować z margaryną. Powodzenia ;)
Dorota [2008-03-20 18:27:54]
a czy zamisat masła można dodać margarynę????mam jej zanadto w lodówce
justyskaol [2008-03-20 17:31:00]
To bardzo się cieszę :) i gratuluję udanego wypieku. Wszystkiego najlepszego dla Twojego męża ;)
Dorota [2008-03-20 10:23:29]
Wlasnie zjedlismy ta pychote. Dzis sa urodziny mojego meza. Chcialam czyms go zaskoczyc wiec upieklam mu ciasto. Dodam, ze nigdy w zyciu nie pieklam i nie interesowalam sie tym, do momentu, gdy przeczytalam Twoj przepis. Wyszlo wspaniale! Moja tesciowa-cukiernik byla zachwycona, podobnie zreszta jak reszta gosci. Dorotko obudzilas we mnie nowa pasje. Juz planuje nastepne wypieki. Na jutro tez zaprosilam gosci :)
CZARNA [2008-03-19 22:19:40]
pyszne ciasto:*:*:
asiuncia022 [2008-03-19 11:25:20]
Ciasto super,wszyscy sie nim zajadali! Ps. Za drugim razem jak robilam to ciasto to biszkopt( najpierw zrobilam kilka dziurek patyczkiem) nasaczylam sokiem z wisni i kilka wisni rozrobilam blenderm i jeszcze nimi nasaczylam spod,zeby byl jeszcze bardziej wilgotny:) Pozdrawiam:)
Julia [2008-03-16 14:06:06]
Hmm... być może dodawana żelatyna była za ciepła i dlatego tak się stało. Należy też zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia ubijanej śmietany, bo jak zbliża się jej koniec ważności to taka śmietana też "lubi" się zważyć.
Dorota [2008-03-03 22:20:11]
Doroto mam problem!! Otóż piekłam te ciasto 3 razy. Za 1 razem udało się bez żadnego kłopotu! Ale za 2 i 3 razem po dodaniu do śmietany żelatyny, masa mi się siadła, żadka się zrobiła!!
Marta [2008-03-03 12:44:23]
dla mnie nie ma lepszego ciasta jak te ....jest poprostu wysmienite...
gośka [2008-03-01 17:50:32]
zanim upiekłam przeczytałam większość komentarzy, bałam się ze budyń mi się rozleje, więc dodałam 2,5 szklanki mleka i całą kostkę masła - wyszło rewelacyjne, na pewno jeszcze nie raz upiekę!!! polecam i dziękuję za przepis.
paulina [2008-02-24 20:20:46]
Witam.Zrobilam smietankowo-budyniowa pokuse jest przepyszna wszyscy sie zajadali.Pozdrawiam
Wioleta z Norwegi [2008-02-21 13:48:17]
Ciasto można zmotyfikować :) Postępowałam zgodnie z przepisem, ale użyłam budyniu czekoladowego a śmietankę ubiłam z Śnieżką straciatella, dodałam także zelatynę ale bez żadnych dodatków. Niebo w gębie. Polecam!
Pauluś [2008-02-20 20:09:46]
Cieszę się, że ciasto się udało ;) Życzę kolejnych udanych wypieków i czekam na opinie - pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-09 20:32:48]
Dziś upiekłam PIERWSZY raz ciasto i jest PRZEPYSZNE :) Wszystkim moim domownikom smakuje :) i są zachwyceni :):):) Dorotko masz bardzo dobre przepisy, na pewno wyprobuję kolejnych :)
Donata [2008-02-09 20:00:26]
ciasto wyśmienite. Na obczyźnie robi furorę! ;) Upiekłam z koleżanką (też Polka) i wszyscy w berlińskim akademiku Siegmunds Hof byli zachwyceni. Polecamy smakowicie!!!
potoczna [2008-02-09 19:36:20]
Ciasteczko palce lizać!! super przepis na 5!! jestem zadowolona!! wszystko sie udało wyśmienicie!!
Madzia [2008-02-09 19:19:11]
Ciasto dobre, lecz jak DLA MNIE nic specjalnego.
ula86 [2008-02-09 15:30:18]
Super przepis ciasto pyszne, to kolejne które spróbowałam, rewelacja, dzięki za przepis napewno spróbuję kolejnych.
Dora [2008-02-06 13:43:40]
ciasto jest wspaniale proste do zrobienia i rewelacyjnie pyszne :)
Asia [2008-02-05 12:00:19]
Piekłam to ciasto.Jest przepyszne.
awa27 [2008-01-31 10:24:50]
Już pisałam wcześniej: 3/4 litra śmietany to 750 ml. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-01-29 00:09:47]
Mam pytanie, zamierzam zrobic to ciasto, ale ile to jest ¾ litra śmietany 30%.prosze o dokladne podanie bo te przeliczniki kuchenne to moja zmora
poczatkujaca [2008-01-28 10:33:36]
ciasto moze byc ale moglo by byc lepsze czegos brakuje
Marta [2008-01-26 20:39:51]
Do budyniu najlepiej dodac cukier tak jak pisze na opakowaniu,ja nie dodalam i troche jalowe
Agnieszka78 [2008-01-25 11:12:43]
Robilam ciasto na sylwestra i zamiast budniu toffi dalam czekoladowy i wtedy zrobilam bialy biszkopt....ale ciasto ekstra polecam wszystkim. Ciasto na 6 - bardzo proste i smaczne :-)
Courtney1987 [2008-01-18 20:26:27]
Zrobiłam to ciasto wczoraj na urodziny syna i zamiast budyniu karmelowego dałam waniliowy, wszystkim bardzo smakowało jest rewelacyjne.
karin [2008-01-14 15:42:08]
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszło super, może świadczyć o tym fakt że zrobiłam wczoraj wieczorem a dzisiaj w południe już nie ma ani kawałaka, naprawdę super ciacho, polecam wszystkim
emila [2008-01-13 11:40:55]
Być może mleka było za dużo i budyń na cieście się rozlewał...
Dorota [2008-01-10 17:44:44]
mi masa budyniowa się nie ścięła, co może być powodem, please pomóżcie:(( oddziela , mi sie mleko od budyniu zawsze tak mam:(( A tak ciacho rewelka, mąż palce lizał, ale nie ładnie to wygląda z rozlewającym się budyniem, proszę o rade:(
Joanna P [2008-01-07 13:01:30]
do ubitej juz smietany
beata [2008-01-06 13:26:48]
Drogie Panie nie schladzajcie mocno smietany jezeli bedzie bardzo zimna a kawa z zelatyna w postaci cieklej i tak zrobia sie kluski kawowe mnie tak wlasnie sie zrobilo rada wszystkie skladniki powinny byc w podobnej temperaturze A placek nawet z kluchami byl wspanialyDzieki Pozdrawiam Noworocznie!!
dsas [2007-12-31 05:39:08]
Można dodać Śmietan-fix. Należy go wsypać wraz z cukrem pudrem do schłodzonej śmietany i razem ubić. Następnie do ubitej śmietany dodać ostudzoną kawę i to wszystko. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-28 20:35:00]
Ja mam pytanie, co będzie jeśli zamiast żelatyny dodam śmietan fix? Tzn w którym momencie mam go dodac?Czy wymieszać z kawą i później przelać do ubitej śmietanki?
hajshajs [2007-12-28 18:07:06]
Prezepi swietny.Ja zamiast budyniu karmelowego dalam budyn cappucino,jezeli jest bez cukru radze doslodzic ale nie przesadzac.Wierzch posypalam kakao.Polecam jest naprawde wysmienite.
Dukat_2008 [2007-12-28 11:13:32]
to jest przepyszne najlepsze na całym świecie wrzyciu nie jadłam czegoś tak pysznego a ja nie przepadam za ciastami
jjjjuuukka [2007-12-27 12:35:00]
Ciasto jest pyszne ,zrobilam na Wigilie i wszyscy byli zachwyceni.Polecam!!!!!!!Pozdrawiam autorke tego pysznego ciasta!Wesolych Swiat!!!
Kasia 25.12.07. [2007-12-25 20:16:39]
Witaj Basiu ;) Można użyć tutaj śmietany 35% Należy ją tak ubić, aby się nie rozpływała, czyli na sztywno, ale nie za mocno, żeby nie zrobiło się z niej "masło" Powodzenia. Cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam ;)
Dorota [2007-12-25 01:17:03]
Nie, biszkoptu nie należy przekrawać, nie ma takiej potrzeby - tylko całego nasączyć ponczem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-24 23:54:03]
Tak, można spróbować śmietanę zastąpić Śnieżkami. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-24 23:41:54]
ciacho normalnie niebo w gębie super!!!!
zuzka [2007-12-24 19:48:05]
dobre dobre naprawde dobre fajnie ze dajecie tak dobre przepisy
kamil cheef [2007-12-23 17:54:21]
bardzo dobre ciesto!!!
asia [2007-12-22 16:01:48]
Cieszę się, że ciasta się udają, no i że smakują ;) To ciasto z galaretką też musiało być smaczne - dzięki za radę ;) Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-12-20 22:23:56]
ja mam pytanie - czy śmietanę 30% można zastąpić np. ubitymi 2 śnieżkamiw szklance mleka?
ania [2007-12-19 17:29:41]
przed nasaczaniem biszkoptu mam go przekroic tak? moze glupiepytanie ale nigdynie robilam jeszcze takiego rodzaju ciasta :)
Karolina [2007-12-18 20:13:04]
Ciasto pyszne a ja jeszcze na górę dałam galaretkę i też jest bardzo smaczne Dorotko dziękuje za super przepisy na ciasta
sabina [2007-12-15 21:44:44]
Dorota, ciasto super! Tylko ja zrobilam tak samo jak "poczatkujaca zona" - pewnie czekalam za dlugo z zelatyna i zrobily mi sie grudki. Mam pytanie, u nas nie ma 30% smietany, jest natomiast 35%. Roznica jest tylko w zawartosci tluszczu prawda? Czy smietana powinna byc ubita calkowicie na sztywno? Mysle ze troche przedobrzylam. Tak czy inaczej ciasto jest WYSMIENITE! Dzieki Dorotko, zaczynam coraz bardziej lubic pieczenie przy Twoich radach.
Baska z Kanady [2007-12-15 16:29:59]
3/4 litra śmietany to 750 ml
Dorota [2007-12-14 10:04:16]
3/4 litra śmietany to ile kubeczków 2 duże??????????????
paulina [2007-12-14 10:00:59]
Doskonałe ciasto, mąż był zachwycony.... Tylko jego nazwa nie oddaje tej wyśmienistości!
Aga [2007-12-13 16:58:33]
Tak, może. U nas nie doczekało się nawet następnego dnia ;)
Dorota [2007-12-13 13:44:37]
Czy to ciasto może postać w lodówce kilka dni?
Ilona [2007-12-13 13:17:29]
poprostu rewelacja niebo w gębie polecam wszystkim.
kaśka [2007-12-12 22:01:46]
Tak, do ubitej śmietany należy dodać kawę - ja tutaj dałam tylko 1 łyżkę kawy, i rzeczywiście masa jest taka "blada", ale nie jest biała - dlatego napisałam żeby dodać 2 łyżki - śmietana będzie miała wtedy ładniejszy kolor ;) Pozdrawiam i polecam tę pokusę ;)
Dorota [2007-12-06 19:30:36]
Mam pytanie, Do masy śmietanowej mam dodać kawę, a na zdjęciu jest ta masa biała. Czy to jest masa bez kawy?
Iwka1 [2007-12-06 19:20:01]
pyszne ciasto i postanowiłam zrobić drugie koleżance i dodałam budynie o smaku capuccino i okazało sie jeszcze lepsze ale do budyniu dajcie koniecznie 3 łyżki cukru poprostu niebo w gębie!!!!!
Jola z krakowa [2007-12-06 17:12:13]
ciasto jest super!!!
sława [2007-12-04 19:07:03]
Budynie mają być na 1/2 litra mleka.
Dorota [2007-12-04 16:17:08]
Budynie mają być na 0,5 l mleka czy większe.
Stenia [2007-12-04 15:24:23]
ciasto bardzo pyszne naprawde warto zrobić a ta śmietana z kawką przepyszna,dzięki za super przepis
Iwona [2007-12-04 13:55:14]
pyszne ciastko uwielbiam budyn
agusia [2007-12-03 17:11:05]
Dziękuję za ciepłe słowa. Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2007-12-03 10:50:30]
piekłam to ciasto jest pyszne tylko do budyniu koniecznie trzeba dodać cukier.Twoje przepisy DOROTKO są wspaniał i przepyszne , dziękuję za przepisy .
MATRIOSZKA [2007-12-03 10:43:38]
Pycha ciasto, ja sobie robię je ma dobrej kremówce i dobrym masełku np kerrygold, bo składniki jak dla mnie mają niesamowite znaczenie, tak samo, kawa nie może być za kwaśna.
majka [2007-12-02 23:21:54]
Witam. Cisto bardzo bardzo smaczne...! Zrobiłam z podaneg przepisu i wszystko super wyszło.:) Tylko polecam zamiast śmietany kremówki inną smietanę do ubijania :) pozdraiwam :)
kamillcia [2007-12-02 13:40:28]
Ciasto baaaaaardzo dobre :) Wszystkim smakowało :)
Basia36 [2007-12-02 11:54:31]
Hmm... prawdopodobnie żelatyna była już tężejąca - i potem są problemy z jej połączeniem ze śmietaną. Żelatynę wystarczy tylko ostudzić - wtedy ładnie połączy się z ubitą śmietaną - natomiast nie należy czekać, aż zacznie tężeć. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-12-01 23:45:53]
mam pytanko bo dzisiaj zrobiłam to ciasto i niby wszystko ok tylko mam wątpliwości czy mi sie udało, chodzi mi o to że jak juz kawe z zelatyna dodałam do śmietany to po wymieszaniu zrobiły sie takie jakby grudki a nie jednolita masa- czy tak miało być? a jeśli nie to co mogłam źle zrobic???
początkująca żona:-) [2007-12-01 20:55:35]
Ciasto bardzo smaczne. Wszyscy się nim zajadaliśmy.
emilia [2007-12-01 18:25:28]
Tak, może być cappuccino bądź inna kawa - kto co lubi ;)
Dorota [2007-11-30 14:02:58]
czy może być cappuccino czy inna kawa
Ania [2007-11-28 20:38:46]
Budynie powinny zawierać cukier, a jak nie to należy dodać do gotującego się mleka około 4 łyżki cukru. Można zamienić żelatynę na Śmietan-fix (na taką ilość śmietany proponuję 3 opakowania Śmietan-fix) Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-27 14:39:13]
Czy można użyć Smietan-fixu zamiast żelatyny?
Andzia [2007-11-27 14:06:59]
W masie budyniowej nie ma cukru? Czy w związku z tym budynie mają być z cukrem?
Basia [2007-11-27 13:44:11]
Można dodać inne budynie np. 1 czekoladowy i 1 waniliowy. Smacznego ;)
Dorota [2007-11-26 22:25:55]
dziękuję Dorotko, tak wlasnie myslalam,ale wolalam sie upewnic:):)
ala291 [2007-11-26 20:37:19]
Jak nie ma budyniu karmelowego to czy mozna dodac jakis inny budyń? proszę o odpowiedż na tej stronce lub na moim gg. oto numer gg 389663.:)
Anna [2007-11-26 19:25:42]
Dokładnie tak, tylko ta żelatyna z kawą ma być ostudzona, ale nie należy też czekać, aż zacznie tężeć. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-11-26 13:29:23]
czy ta kawe, ktora rozpuszczamy z zelatyna, dodajemy pozniej do ubitej juz smietany kremowki i mieszamy wszystko razem?
ala291 [2007-11-26 13:24:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.