Przepisy Extra

Śmietankowy tort z masą Nutellą

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml spirytusu
Masa z Nutellą:
250 ml śmietany 30%
20 dag Nutelli
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy (16 g)
2 opakowania śmietan-fix
Dodatkowo:
30 dag dżemu wiśniowego
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 3 równe części.

Śmietanę wlać do garnka. Dodać do niej Nutellę i połamane czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się połączy. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Jedną część biszkoptu nasączyć spirytusem i posmarować dżemem wiśniowym. Następnie położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć spirytusem. Na biszkopt wyłożyć masę z Nutellą i ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Połowę masy śmietankowej wyłożyć na masę z Nutellą. Następnie na masę śmietankową położyć trzecią część biszkoptu i nasączyć pozostałym spirytusem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą śmietankową i udekorować tort. Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.6 stars based on 20 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Myślę, że można tak zrobić, powodzenia :)
Dorota [2013-02-19 11:38:32]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że tort wszystkim smakował i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-18 11:51:59]
Na biszkopt powinno się wyłożyć schłodzoną (zimną) masę z Nutellą, wtedy jest ona już gęsta i potem należy całą tortownicę włożyć do lodówki na 30 minut. Warto też zwrócić uwagę na tabliczki czekolady, bo nie wszystkie mają 10 dag. Musi to być też dobra czekolada ;) Napis jest zrobiony masą śmietankową wymieszaną z niewielką ilością kakao do ciasta. Powodzenia :)
Dorota [2012-04-17 19:48:21]
Moja masa z nutellą wyszła za żadka ale i tak tort zachwycił wszystkich:)
daga [2010-10-09 10:26:48]
Dziękuję :)
Dorota [2010-09-27 09:03:24]
no no no, życzę solenizantowi 200 lat. Bo widzę, na torcie jest napis "100lat".
Anonymous [2010-09-25 23:20:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.