Przepisy Extra

Soczyste żeberka wieprzowe

Składniki:

ok. 1 ½ kg żeberek wieprzowych
4 łyżki oleju
przyprawa gyros
ostra papryka w proszku
Vegeta
sól
pieprz
2 duże cebule
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i przekroić na połowę.

W rondlu rozgrzać olej. Przełożyć do niego żeberka zrumienić z każdej strony. Następnie żeberka posypać przyprawą gyros, ostrą papryką w proszku, Vegetą, solą i pieprzem. Do rondla włożyć cebule, liście laurowe i wlać wodę (około 1 szklanki), a następnie rondel przykryć.

Żeberka dusić do miękkości na średnim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Od czasu do czasu do żeberek należy dolewać wody i mieszać, żeby się nie przypaliły.

Soczyste żeberka podawać na liściu zielonej sałaty z dodatkiem ziemniaków, kalafiora i ulubionej surówki. Powstałym sosem można polać żeberka i ziemniaki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja używam takiej bez konserwantów i innych dodatków ;) ale zawsze można ją pominąć :) Pozdrawiam :)
Dorota [2017-08-24 23:35:33]
wcale mi sdie nie podobas w tym wszystkim vegeta
Tadeusz [2017-08-24 14:06:01]
A ja polecam żeberka w przyprawie do żeberek firmy KAMIS. Miesko przyprawić-sół,pieprz,papryka słodka,majeranek i przyprawa Kamis do zeberek.Wszystko razem dobrze wymieszać i odsawić na noc do lodówki. Na drugi dzień obsmażyć i podlać wrzatkiem , dodać trochę sosu sojowego.Pozostawić na małym ogniu aby sie prużyły do miekości.POLECAM:-)
kris [2012-09-21 11:36:16]
Cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2012-03-20 16:10:11]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.