Przepisy Extra

Sok z aronii i malin

Składniki:

50 dag aronii
50 dag malin
15 liści aronii
15 liści malin
750 ml wody
1 szklanka cukru
1 ½ łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Aronie (jeśli są świeże to należy je zamrozić na 24 godziny, ale można też użyć owoców z tamtego roku), maliny (najlepiej zerwać w słoneczny dzień, i nie należy ich płukać), liście aronii i liście malin przełożyć do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i zagotować.

Następnie pogotować na małym ogniu przez około 20 minut, ostudzić i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Na drugi dzień przecedzić przez gazę (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach, bo owoce brudzą ręce). Do soku dodać sok z cytryny i wymieszać. Sok przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 7 słoiczków po 200 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.1619047616 stars based on 21 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
U mnie wystarczyła, ale zawsze można dodać więcej. Pozdrawiam :)
Dorota [2017-08-16 22:02:16]
! szklanka cukru ,to chyba coś za mało.
beea [2017-08-15 20:27:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.