smaczny.pl przepisy kulinarne

Sok z owoców czarnego bzu i limonki

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.04 stars based on 15 reviews Przetwory

Składniki:

½ kg owoców czarnego bzu
250 ml wody
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki

Sposób wykonania:

Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć na sitku.

Do garnka wlać wodę, dodać cukier trzcinowy, wymieszać i zagotować. Przełożyć owoce czarnego bzu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać sok z limonki, wymieszać i zostawić na około 3-4 godziny. Następnie oddzielić owoce od soku, najlepiej przez gazę (mając na rękach jednorazowe rękawiczki).

Gotowy sok z owoców czarnego bzu przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml pysznego i zdrowego soku. Pijmy go więc na zdrowie i nie chorujmy!

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7730 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.