smaczny.pl przepisy kulinarne

Sok z owoców czarnego bzu z cynamonową nutką

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.4 stars based on 5 reviews Przetwory

Składniki:

1 kg owoców czarnego bzu
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki wody
4 laski cynamonu
1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć (najlepiej na sitku).

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, laski cynamonu i razem zagotować. Następnie przełożyć owoce czarnego bzu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać sok z cytryny, razem wymieszać i zostawić na około 3-4 godziny. Na koniec oddzielić owoce od soku, najlepiej przez gazę (mając na rękach jednorazowe rękawiczki, bo owoce bardzo brudzą ręce).

Gotowy sok z owoców czarnego bzu przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 330 ml zdrowego i aromatycznego soku.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.