smaczny.pl przepisy kulinarne

Sok z owoców dzikiej róży

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
2.818181818 stars based on 66 reviews Przetwory

Dzika róża ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do najbardziej znanych jej dobroczynnych właściwości należy: wzmacnianie organizmu, pomoc w walce z przeziębieniem, grypą, nadciśnieniem, chorobami serca, wątroby i układu pokarmowego.

Ponadto dzika róża ma działanie przeciwzapalne, odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, a także pobudza przemianę materii.

Owoce dzikiej róży zawierają mega ilości witaminy C (nawet o kilkadziesiąt razy więcej niż owoce cytrusowe). Znajdziemy w nich jeszcze witaminy: A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny i inne.

Kiedy najlepiej sięgać po dziką różę? Na pewno wtedy, kiedy doskwiera nam bezsenność, zmęczenie, nadmierny stres i skłonność do przeziębień... Czytaj więcej

W Polsce rośnie dużo odmian dzikiej róży, które różnią się od siebie barwą kwiatów, kształtem i kolorem owoców, a także zasobnością cennych składników.

Owoce dzikiej róży zbiera się od sierpnia do października, w ciepłe i suche dni. Najlepiej jest mieć osłonięte ręce i dosyć grube rękawiczki, aby się nie pokłóć. Zrywając owoce dzikiej róży trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Później owoce dzikiej róży należy oczyścić, opłukać i wrzucić do słodkiego wrzątku. Następnie chwilkę podgotować na małym ogniu, ostudzić i włożyć do lodówki na noc, a na drugi dzień przecedzić i już można się rozkoszować tym zdrowym i aromatycznym sokiem :)

Na zdrowie!

Składniki:

10 dag owoców dzikiej róży
300 ml wody
3-4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i opłukać. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Do słodkiej wody wrzucić dziką różę i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zdjąć z ognia, rozgnieść np. łyżką, ostudzić i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień przecedzić, a owoce dzikiej róży przecisnąć przez gazę. Sok przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Można je przechowywać w lodówce i codziennie dodawać sok do herbatki lub wody (po około 2 łyżeczki). A można też słoiczki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej i ciemnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdą 2 słoiczki po około 150 ml zdrowego soku.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Witam , bardzo przydatny przepis , zwlaszcza na jesienno-zimowa pore , dziekuje. Zrobila tej jesieni sok z czarnego bzu i cytryny , tez sobie dodaje do herbatki , polecam
Krystyna [2016-11-28 17:21:52]
Witam. To są SUPER przepisy i bardzo zdrowe produkty, ale proszę zbierać daleko od ulic, autostrad i stacji CPN . Żona moja robi od wielu lat, mniej chorujemy. Sypko dochodzimy do zdrowia. Organizm wzmocniony. Polecam :-)
Olek [2016-11-28 16:45:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.