Przepisy Extra

Sos śliwkowo-paprykowy do mięs

Składniki:

50 dag śliwek
20 dag czerwonej papryki
5 dag cebuli
3 dag papryczki chilli
2 dag imbiru
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki octu 10%
1/4 łyżeczki soli
sos sojowy
gałka muszkatołowa
pieprz

Sposób wykonania:

Śliwki opłukać i wypestkować. Czerwoną paprykę i papryczkę chilli oczyścić z nasion i opłukać. Cebulę, czosnek obrać z łusek, a imbir obrać ze skórki. Następnie wszytko razem pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.

Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając (bo składniki szybko się przypalają). Lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Następnie dodać cukier trzcinowy, ocet i sól. Razem wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku pieprzem.

Na koniec wymieszać i przełożyć do czystych, suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Sos podaje się do wędlin i mięs na zimno np. schabu. Idealny do wielkanocnych i bożonarodzeniowych mięs.

Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po 180 ml pysznego sosu do mięs.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2919540228 stars based on 87 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.