Przepisy Extra

Spleśniak

Składniki:

1/2 kg mąki
2 3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce (najlepszy agrest z kompotu)

Sposób wykonania:

Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Wszystkie kawałki zamrażamy.

Ubijamy pianę z białek i cukru.

Na wysmarowaną tłuszczem blache układamy kolejno:

- starte na tarce o grubych oczkach ciasto jasne,

- ciasto ciemne (starte),

- owoce,

- pianę,

- ciasto jasne (również starte)

Podczas wyrabiania ciata, należy pamiętać o tym, że ciasto kruche "nie lubi" rąk - trzeba je wyrobić jak najszybciej się da.

Życzę smacznego.

Dodane przez w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
4.3759697256 stars based on 1057 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
EXTRA *
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Na 1/2 kg mąki, prawie 2 szklanki cukru i cała szklanka na 5 białek??? Co jak co ale w życiu na taką ilość mąki nie dałam do ciasta więcej jak 2/3 szklanki. Zapewniam, że to wystarczy a do bialek może pól szklanki i kwita:)))
Kamila [2009-04-03 15:52:02]
Dżem agrestowy można zastąpić dżemem brzoskwiniowym lub ananasowym.
Dorota [2006-10-29 10:03:45]
Czym mozna najlepiej zastapic dzem agrestowy ? Bo nie mam gdzie go zdobyc.
Ktos [2006-10-28 16:15:44]
ircia,przeciez masz w przepisie ile jajek dajesz,wiec do ciasta dajesz 5 jajek i z tych pieciu zoltek ubijasz piane to chyba oczywiste,cukru dajesz wedlug uznania,poeksperymentuj troche.Ogolnie te ciasto jest swietne ,szybko sie robi,polecam wszystkim!!!!!!
malgoska [2006-10-22 13:41:31]
Zrobić ciasto kruche (do mąki dodać 1 3/4 szklanki cukru – {a pozostałą 1 szklankę rozstawić do ubijania białek}, margarynę, 5 żółtek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem zagnieść) i podzielić na 3 część. Do jednej części dodać kakao (ok. 1-2 łyżek). Wszystkie części ciasta zamrozić. Następnie na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę (o wymiarach 25 na 36 cm) zetrzeć jedną jasna cześć ciasta, a na nią kolejną, – ale ciemną część ciasta (z kakao) na nią wyłożyć dowolne owoce. Następnie ubić na sztywno pianę (5 białek ubijać mikserem z 1 szklanką cukru) i wyłożyć ją na owoce, a na tą pianę zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2006-08-29 11:34:47]
Ten przepis jest tak niedokładny, że szok.Jak ktoś nie robił nigdy ciasta, to nie poradzi sobie z nim.Ratunku.....Poprawcie go.
Ju-Styśka [2006-08-29 10:55:56]
bardzo dobre jest tez gdy jasne ciasto posmarujemy powidłem śliwkowym i posypiemy bakaliami
nemezis [2006-06-11 15:42:28]
Do piany nalezy dodac cukier ,ale ja zawsze tez dodaje 1 stolowa lyzke maki ziemniaczanej.Wtedy na pewno piana sie ladnie upiecze.Robie ten placek od lat oczywiscie z jablkami,Pyszne ciasto.
Lucka [2006-02-12 05:02:10]
Ciasto owszem pyszne, jednak nie udala mi sie piana. Opadla a w smaku calkiem gumowata. Co zrobilam zle? Czy ktos zna sposob na chrupiaca zarumieniona piane?
Karina [2005-08-03 17:15:53]
hey :) nie powiem, ale ciasto naprawde bardzo smaczne:) ;p szybkie, latwe i smaczne ;] ... zamiast agrestu polecam utrzec jabłka :D <pychotka> :)) Pozdraiwam :] ---> i smacznego :]
:-) [2005-07-03 12:09:44]
Do białek należy dodać tyle cukru jak podano w przepisie. Koniecznie jak piana będzie sztywna, do samego ciasta cukru się nie daje[ewentualnie1/3 szklanki].SMACZNOŚCI ŻYCZĘ.
ANIA [2005-05-25 16:33:07]
hej!!ja zamiast owoców daję dżem agrestowy(najlepiej własnej roboty :) )i mieszam go z łyżeczką róży.pycha!!!
kasia [2004-11-26 12:41:32]
hej!!a ja robie to ciacho troszku inaczej ;) zamiast owockow daje kwaskawy przecier jablkowy albo konfiturke....nie musi byc koniecznie jablkowy,ale takie wlasnie robi mama mojego chlopaka i korzystam z nich ;);] wazne,zeby bylo kwaskawe...do piany rowniez dodaje cukru.wazne jest,aby ciasto bylo twarde,wtedy latweij sie robi... i czysciej!!pozdrawiam i mam nadzieje,ze moje rady sie przydadza... ;)
karolinka [2004-11-21 00:01:29]
Hej!!Ciasto nalezy zagnieść tylko z żółtkami, a z białek ubić pianę. Polecam posypac owoce agrestu obficie kokosem oraz rodzynkami.Piane z białek ubic oczywiście z odrobina cukru, wtedy ciasto jest o wiele smaczniejsze. Po wyjęciu z pieca oblać polewa czekoladowa!!!!!!!!!Pyszności!!!!!!!! Aha: piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut az piana z białek sie zarumieni. Smacznego!!!!!!!!!!!!!
bidulka [2004-08-19 14:30:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.