Przepisy Extra

Stefanka jabłkowa

Składniki:

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag masła (lub margaryny)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników (10 x 10 dag)
Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich masło, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.

Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.

Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
34 opinie | Wyraź opinię
4.2331214952 stars based on 5350 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę :)
Dorota [2016-09-17 21:47:04]
Naprawde super przepi bede czesto robic !
piszanka II [2016-09-17 09:00:02]
Tak, lepsza będzie z masłem :)
Dorota [2016-09-13 09:24:20]
A nie lepiej dodać masło zamiast margaryny?
Awi [2016-09-12 15:10:37]
ja rozumiem że przepis jest łatwy i szybki ale wychodzi mi że otrzymujemy surowe jabłka z roztopioną margaryną z herbatnikami i surową słodzoną pianą z białek. To ja dziękuję.
kopytko [2016-09-11 13:42:30]
ostatnio robiłam przepis mega stefanka obłędna . Dzis po raz kolejny robię ;-)|
aga [2016-09-10 13:18:57]
Aż szklanka cukru ??? --a do tego margaryna .
Wala,' [2016-09-07 15:34:44]
To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Dorota [2016-09-06 09:28:44]
bardzo smakuje moim wnukom
Halina Staniek [2016-09-04 15:29:51]
Dziękuję :)
Dorota [2016-08-29 16:09:18]
fantastyczny przepis! Proste i smaczne :)
bea [2016-08-29 14:27:32]
Super przepis tylko do masy może dodałabym masło
Lidia [2016-08-27 17:46:56]
pyszne....zamiast lukru zalewam galaretka nie jest takie slodkie :)
Lodzia [2016-08-26 18:25:03]
Najlepiej ciasto kroić dopiero na drugi dzień (czyli po upływie około 24 godzin), a tak najwcześniej to po około 5 godzinach. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2011-10-19 12:04:44]
Dziękuje za przepis ,ciasto pyszne i proste w zrobieniu polecam wszystkim;)
asia [2009-10-13 13:47:35]
Stefanka jest przepyszna - palce lizać!!! Ale dla mnie za słodka, dlatego nastepnym razem zmniejszę cukier o połowę.
Jolcia [2009-02-28 16:27:53]
ŁATWE W PRZYGOTOWANIU GOŚCIE BYLI ZACHWYCENI PROSILI O PRZEPIS POLECAM!
IWONA [2008-11-01 22:08:55]
bardzo dobre, szybkie w wykonaniu ciasto!!!również polecam
iwona [2008-10-04 21:30:54]
ja posypuję lukier tartą gorzką czekoladą, jest świetne
Agata [2008-05-01 21:45:43]
Ilonko dziękuję i cieszę się, że stefanka smakowała ;) Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-01-17 20:25:46]
ciasto znika z talerza tak samo szybko jak się je robi:)) godny polecenia przepis :))wszystkim smakowało mniam mniam p.Dorotko wyrazy uznania za stronkę:))
ilona [2008-01-14 15:04:22]
Ja zazwyczaj używam takich odmian: lobo, cortland lub szampion. Polecam ;)
Dorota [2007-11-14 20:42:52]
jakie jablka nalepiej kupic?B
Beata [2007-11-14 15:53:46]
ciasto jest pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu;godne polecenia.
lidka [2007-11-11 13:45:55]
Witam, nie nie trzeba wyciskać jabłek z soku, częściowo on wyparuje, a częściowo jest tam potrzebny, żeby masa nie była taka sucha. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-11-07 09:02:59]
Ja mam pytanie do Pani Doroty! Czy po starciu jabłek należy je wycisnąć z soku czy on sam wyparuje?
Celina [2007-11-07 08:56:51]
To ja znowu lilka. Zrobiłam dzisiaj te ciasto i goście jak przyszli z cmentarza,to już sałatki nie jedli bo się szrlotką objedli. Pychota. ja się męczyłam zawse z pieczeniem,a tutaj mach-mach i już. na święta zrobię to napewno. ja daję krem na wiechrz. Taka pyszna prosto z lodówki. Dziękuję autorce za ten przepis.
lilka z raciborza [2007-11-01 20:42:30]
Gdy zaczęłam robić to ciasto miałam wątpliwości że w ogóle coś z tego wyjdzie.Ale jest tak dobre że nie doczekało następnego dnia.A co najważniejsze to nie ma z nim w ogóle żadnej roboty.Polecam dla początkujących i w ogóle
Grusia [2007-10-31 20:14:39]
pyszny deser:) naprawde polecam!
smakosz [2007-10-14 17:06:37]
Zrobiłam te ciasto wczoraj!!!!!!!Na górę dałam krem adwokatowy[taki gotowy z Kauflandu] i wyszło niebo w gębie!!!!!!!Pych,miało zostać do niedzieli,lecz niestety ,zostało zjedzone!!!!!!!!!!
lilka [2007-10-13 18:55:37]
dobre ciacho:)
wilczek764 [2007-10-12 12:50:02]
bardzo dobre ciasto :)
Gosiek [2007-10-08 19:24:28]
ciekawy deser! łatwy i smaczny POLECAM
anna [2007-09-18 11:30:03]
Super przepis.
Becia [2007-09-13 22:21:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.