Przepisy Extra

Stracciatella z galaretką bez pieczenia

Jeśli macie ochotę na pyszne ciacho, a nie chce Wam się piec, bądź nie macie piekarnika...

To ja polecam Wam przepyszne ciasto stracciatella na herbatnikach. Jest słodkie, aromatyczne, a dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie!

W skrócie jest to ciacho z dużą ilością puszystej śmietankowej masy z serkiem mascarpone i jogurtem greckim, no i oczywiście z uwielbianą przez dzieci czekoladą!! Ta przesłodka masa schowana jest między herbatnikami i przykryta cytrusową galaretką - mniam :) Czytaj więcej

To ciacho wspaniale prezentuje się na stole, nic się tu nie odrywa, nie spływa... I do tego smakuje cudnie, każdy sięga po drugi kawałeczek, i mali, i duzi... ;)

Jest świetne na każdą okazję, i na uroczystości, i do zwykłej kawusi, no i trzeba dodać, że udaje się każdemu, bo tutaj nie ma się co zepsuć...

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Masa stracciatella:
500 ml śmietanki 30%
25 dag serka mascarpone
35 dag jogurtu greckiego
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
10 dag czekolady mlecznej
Dodatkowo:
35 dag herbatników
2 galaretki cytrynowe

Sposób wykonania:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i całość razem zmiksować. Wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Na koniec wsypać stratą czekoladę i wymieszać łyżką.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników. Wyłożyć masę straciatella, a na niej kolejną warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretki cytrynowe rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu i tężejące wylać na ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gumowiec
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Espresso
Komentarze do przepisu:
Uwielbiam to ciasto, zawsze mi wyjdzie, dla mnie to pewniak!! Przyznam się że ciasta to mi za bardzo nie chcą wychodzi, albo zakalec, albo za mocno przypiekę, albo mi się krem zwarzy, a tu zawsze udane. Dlatego często je robię, tylko zmieniam galaretki ;)
Roma [2024-06-10 13:08:06]
To bardzo dobre ciacho dla tych co za bardzo nie umieją piec ;) Czyli dla mnie! :D Ja je ostatnio trochę zmodyfikowałam: na spód dałam biszkopty (można je nasączyć troche kawą lub koniakiem - wtedy tylko dla dorosłych) i górę też zmieniłam, bo dałam wiśniową galaretkę. Rewelacyjnie wyszło - polecam!
OlgaJ. [2019-09-26 11:37:13]
Rewelacyjne ciasto w smaku i do tego błyskawiczne do wykonania, ja miałam kakaowe herbatniki, też fajnie się prezentowało z nimi, dzieciom bardzo smakowało. Dzięki, pozdrawiam Jola
Jola [2019-01-30 11:21:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.