smaczny.pl przepisy kulinarne

Surówka z pomidorów i koperku

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3 stars based on 13 reviews Surówki

Teraz jest sezon na pomidory :) Słoneczko pięknie świeci, co sprzyja pomidorom, pięknie się wtedy rumienią, czerwienią... są kuszące i zachęcają do zerwania z krzaczka ;)

A co najłatwiej i najszybciej zrobić z pomidorów?? Surówkę, po... kanapkach oczywiście ;)

Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są właśnie pomidory prosto z krzaka! A późnym latem i wczesną jesienią mamy możliwość przetestować to sami :) Jeśli mamy takie warzywa w ogródku...

Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem. Czytaj więcej

Tak w pigułce podpowiem Wam, że pomidory poprawiają odporność, mają działanie antynowotworowe, działają moczopędnie, zapobiegają miażdżycy i zawałom, wpływają korzystnie na skórę, pozytywnie wpływają także na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.

Także trzeba po nie sięgać! I już! :)

Ja z moich świeżo zerwanych pomidorów zrobiłam surówkę, dodałam tam kilka prostych i aromatycznych składników, i efekt jak zawsze super! Suróweczka wszystkim smakowała, a pracy przy niej za dużo nie było! Zniknęła szybko, także polecam :)

Smacznego!

Surówka z pomidorów i koperku

Składniki:

1 kg pomidorów
15 dag cebuli
1 łyżeczka octu jabłkowego
½ pęczka koperku
2 łyżki oleju
bazylia
pieprz cayenne
pieprz czarny
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Pomidory umyć, osuszyć i ostrym nożem pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Polać octem jabłkowym i rozgnieść w palcach. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć pomidory, cebulę i koperek. Dodać olej, szczyptę bazylii i pieprzu cayenne. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Wymieszać i przełożyć do czystej salaterki. Udekorować natką zielonej pietruszki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.