Przepisy Extra

Surówka z sałaty, papryki i cebuli

Co można zrobić z zielonej sałaty?? A najszybciej chyba surówkę...

Ta jest wyjątkowo prosta i szybka do przygotowania na letni obiad, ale i nie tylko. Bo jest idealna też o każdej porze roku. Wspaniale sprawdzi się również jako zdrowy dodatek do potraw z grilla - tutaj można ją wzbogacić o dodatek prażonych ziaren słonecznika lub dyni - bądź o serek np. mozzarella lub pleśniowy ;) Czytaj więcej

Jest kolorowa, chrupiąca i soczysta. Pasuje do każdego dania.

Do tego jest delikatna w smaku, dlatego wszystkim smakuje :)

Smacznego.

Składniki:

1 główka zielonej sałaty (np. masłowej)
20 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
5 dag cebuli (waga po obraniu)
ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek
słodka papryka w proszku
oregano
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Czerwoną paprykę rozkroić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę i skropić octem jabłkowym.

Do miski przełożyć zieloną sałatę, czerwoną paprykę i cebulę. Dodać oliwę z oliwek, szczyptę słodkiej papryki w proszku, oregano, soli i czarnego pieprzu.

Całość razem wymieszać długimi łyżkami i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.