Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, aby nie ściemniało. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Następnie sparzyć i ostudzić.
Do czerwonej kapusty przełożyć jabłko i por. Dodać rodzynki, olej, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu, cukru (ale niekoniecznie), rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Podawać jako „słodki” dodatek do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.