Przepisy Extra

Surówka z czerwonej kapusty z cytrusową nutką

Prosty i szybki przepis na zdrową i tanią surówkę z czerwonej kapusty. Surówka ma fajny filoletowo-błyszczący kolor, dobry smak i jest soczysta.

Pasuje do wszystkiego, do każdego drugiego dania. Mnie najlepiej smakowała serwowana razem z ziemniaczkami i smażoną rybką - mniam!

Zachęcam do wykonania tej surówki i życzę smacznego :)

Składniki:

25 dag czerwonej kapusty
sól
4 dag pora
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
pieprz biały
estragon
majeranek

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski dodać szczyptę soli, razem wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Por opłukać, osuszyć, pokroić w półplasterki, sparzyć i ostudzić. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.

Do czerwonej kapusty przełożyć por. Dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, olej, szczyptę białego pieprzu, estragonu i rozgniecionego w placach majeranku. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1636363636 stars based on 11 reviews Surówki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.