Przepisy Extra

Surówka z kapusty z papryką konserwową i ogórkiem kiszonym

Jaką surówkę zrobić z białej kapusty tym razem?? A proszę bardzo - coś dla Was mam :)

Przedstawiam przepyszną, lekką i chrupiącą surówkę z białej kapusty. Jest ona prosta, łatwa i błyskawiczna do zrobienia. Wystarczy nam tutaj kilka zwykłych składników, a efekt będzie przepyszny :)

Zdrowa biała kapustka, miękka papryka konserwowa, chrupiący ogórek kiszony i aromatyczny por. Do tego przyprawy i nasza suróweczka jest gotowa :)

Z tych proporcji wychodzi bardzo smaczna i soczysta porcja zdrowej surówki, dlatego długo nie postoi, bo każdy sięga po dokładkę - nawet dzieciaki ;) Czytaj więcej

Ta surówka jest kolorowa i ma przyjemny wygląd - kusi wręcz! Jest zdrowa, bo to po prostu bomba witaminowa. Jest także dietetyczna - idealna dla osób dbających o linię i o swoje zdrowie.

Ta pełna witamin surówka jest idealna na każdą porę roku. Pasuje do wszystkiego, do rybki, kotletów, rolad, gulaszów, sosów - można by tu wymieniać i wymieniać... Jest onapo prostu idealna do każdego obiadu oraz jako zdrowa przekąska, dla Tych którzy ciągle są głodni ;)

Ta smaczna surówka z białej kapusty powinna często gościć na Waszych stołach!

Smacznego :)

Składniki:

40 dag białej kapusty
sól
5 dag papryki konserwowej
5 dag ogórków kiszonych
5 dag pora
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
1 łyżka soku z ogórków kiszonych (zalewę, w której były)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
bazylia
natka zielonej pietruszki (suszona)
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Białą kapustę opłukać, osuszyć i cienko poszatkować (najlepiej mechanicznie). Następnie przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, razem wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Paprykę konserwową wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone również wyciągnąć z zalewy i razem z porem pokroić w kostkę.

Do miski z kapustą przełożyć paprykę konserwową, ogórki kiszone i por. Następnie dodać olej, sok z ogórków kiszonych, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, rozgniecionej w palcach natki zielnej pietruszki oraz pieprzu ziołowego. Całość dokładnie razem wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.