Przepisy Extra

Świąteczny murzynek z bakaliami

Murzynek to często spotykany na naszych stołach słodki wypiek cukierniczy. Jego wykonanie jest proste, żeby nie powiedzieć banalnie proste ;)

Jest to ciasto, które można piec na różne sposoby, dodając np. bakalie albo owoce i tym samym urozmaicając jego smak. Murzynek, to taki wypiek, który zwykle się udaje. Ciasto w swoim składzie zawiera imbir, cynamon i inne przyprawy o intensywnym aromacie, które nadają mu charakterystyczny smak i zapach. Gdy się ciasto piecze pięknie pachnie w całym domu... mmm co za zapach?? Nawet dla takiego zapachu warto piec ;) Czytaj więcej

Ten fantastycznie pyszny murzynek, w którym znajdują się dodatkowo orzechy włoskie, rodzynki, suszone figi oraz kandyzowana skórka z pomarańczy świetnie się prezentuje. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na murzynka - ciasta na każdą okazję, który można podać w świątecznym bożonarodzeniowym czasie oraz na co dzień do kawki lub herbatki.

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła
4 łyżki miodu
4 łyżki kakao do ciast
1/2 szklanki mleka
4 żółtka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
5 dag fig suszonych
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 białka
1/2 szklanki cukru
ekstrakt waniliowy
Lukier:
3-4 łyżki mleka
3 szklanki cukru pudru
aromat migdałowy
1 łyżeczka kakao do ciast
Do dekoracji:
srebrne kuleczki (cukierki)

Sposób wykonania:

Masło przełożyć do garnka, dodać miód, kakao do ciasta i mleko. Razem zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka, 1 szklankę mąki pszennej, proszek do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej.

Orzechy włoskie i figi suszone pokroić i przełożyć do miski. Dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Następnie dodać pozostałą mąkę (½ szklanki) i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

Do masy dodać bakalie, ubite białka i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Wszystko razem delikatnie wymieszać i wylać do formy keksowej o wymiarach 11 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Do miski wlać mleko. Dodać cukier puder i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystko razem zmiksować. Białym lukrem (2/3) polać upieczonego i ostudzonego murzynka. Do pozostałego lukru (1/3) dodać kakao do ciast i zmiksować. Kakaowym lukrem polać murzynka i dowolnie udekorować srebrnymi kuleczkami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.275 stars based on 16 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.