Przepisy Extra

Sypana szarlotka z jagodami

Składniki:

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Orzechowo-pełnoziarniste ciasto:
1 ½ szklanki mielonych orzechów włoskich (12 dag)
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
40 dag jagód
15 dag masła
Do dekoracji:
jagody (lub borówka amerykańska)
cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, cynamon i smażyć na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa jabłkowa się nie przypaliła. Na sam koniec do gorących jabłek dodać sok z cytryny i wymieszać.

Do miski wsypać mielone orzechy włoskie, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier trzcinowy i razem wymieszać.

Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Można też użyć mrożonych jagód, wtedy ich nie rozmrażamy tylko mrożone prosto sypiemy na ciasto. Schłodzone ciasto podzielić na trzy kostki.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tortownicy rozsypać 1/3 część ciasta na nim rozłożyć jedną kosteczkę masła pokrojoną na cienkie plastry. Dalej rozłożyć ½ masy jabłkowej, rozsypać połowę jagód, znowu przykryć 1/3 częścią ciasta, rozkroić kolejną kosteczkę masła pokrojoną na cienkie plastry, pozostałą masę jabłkową, jagody i na górę rozsypać pozostałe sypkie ciasto oraz rozłożyć ostatnią kosteczkę masła pokrojoną w cienie plastry.

Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Jeśli mamy świeże jagody to przed podaniem na stół ciasto można posypać np. garścią świeżych jagód, ewentualnie borówką amerykańską lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super, dla mojej rodzinki ta szarlotka też jest numerem 1 :) A o jabłuszkach to faktycznie powinniśmy pamiętać co dziennie, a zwłaszcza teraz jesienią, kiedy jest ich całe mnóstwo i to z własnego ogrodu - pycha! :)
Dorota [2016-09-14 10:06:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.