smaczny.pl przepisy kulinarne

Sypane orzechowe ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez w dniu
14 odsłon dziennie
Wyraź opinię
5 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości
Sypane orzechowe ciasto z czarną porzeczką

Składniki:

20 dag orzechów włoskich (2 szklanki obranych już z łupinek)
1 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
15 dag masła
60 dag czarnej porzeczki
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie obrać z łupinek i zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach (ewentualnie kupić gotowe już zmielone). Do miski wsypać zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i podzielić na trzy części.

Czarne porzeczki obrać, opłukać i osuszyć.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozsypać w niej 1/3 część suchych składników, na nich rozłożyć połowę czarnej porzeczki, a na niej rozłożyć pokrojone na małe kawałki 1/3 część masła. Znowu całość posypać 1/3 częścią suchych składników, rozłożyć pozostałą czarną porzeczkę, a na niej rozłożyć 1/3 część pokrojonego na kawałki masła. Na koniec całość posypać pozostałymi suchymi składnikami, a na górze rozłożyć pozostałe pokrojone na kawałki masło.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.