Przepisy Extra

Sypany bananowiec z orzechami i czekoladą

Przepyszne, dodające energii i poprawiające humor ciasto! :D Orzechy, banany, sezam, czekolada... mmm czego chcieć więcej?? Bardzo proste, łatwe i szybkie ciasto - uda się każdemu! Powodzenia i smacznego :)

Sypany bananowiec z orzechami i czekoladą

Składniki:

Ciasto sypane:
1 szklanka startych orzechów włoskich (ok. 7 dag)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
5 łyżek sezamu
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa:
1 kg bananów (ok. 6 sztuk)
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
20 dag czekolady mlecznej (2 tabliczki)
10 dag masła
2 łyżki sezamu

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie obrać z łupinek i zmielić w maszynce do mielenia orzechów włoskich. Następnie wsypać do miski, dodać mąkę pszenną, bułkę tartą, sezam, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części (najlepiej na 3 szklanki).

Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, razem wymieszać i podzielić na 2 części. Czekoladę również zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na 2 części.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód tortownicy rozsypać jedną część sypanego ciasta, wyłożyć połowę masy bananowej, posypać połową startej czekolady, rozsypać drugą część sypanego ciasta, wyłożyć pozostałą część masy bananowej, posypać pozostałą starą czekoladą. Na wierzch ciasta rozsypać trzecią część sypanego ciasta, rozłożyć masło pokrojone w plasterki i całość posypać sezamem.

Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.