Przepisy Extra

Syrop malinowy z imbirem

Syrop malinowy z imbirem

Składniki:

1 kg malin
½ kg cukru
1 szklanka wody
2 dag imbiru (waga po obraniu)
sok z cytryny (kilka kropel)

Sposób wykonania:

Maliny zerwać w słoneczny dzień i przełożyć warstwami z cukrem w dużym słoiku (około 1,5 litrowym lub w dwóch mniejszych np. 0,9 litrowych). Zakręcić i odłożyć na około 4 dni, od czasu do czasu delikatnie poruszając słoikiem. Na ten czas słoiki z malinami zostawić w ciemnym miejscu (w szafce) lub nakryć ręcznikiem.

Do garnka wlać wodę. Imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do wrzącej wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zostawić do ostudzenia pod przykryciem, a następnie przecedzić przez sitko.

Maliny przetrzeć przez sitko lub odcisnąć przez gazę. Do soku malinowego przelać imbirową wodę, dodać kilka kropel soku z cytryny. Razem wymieszać i przelać do czystych, suchych słoików (wcześniej wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 4 słoiczki po 300 ml pysznego, zdrowego i aromatycznego syropu.

Na zdrowie!

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.