Przepisy Extra

Syrop z malin

Gęsty i słodki syrop z malin to proste i skuteczne domowe lekarstwo na przeziębienie...

Jest bardzo prosty do przygotowania, trochę trzeba się namęczyć przy wyciskaniu soku, ale warto warto ;) Na początku próbowałam partiami przecierać przez sitko, ale nie zdało to egzaminu, bo nie dało się tak wydobyć dokładnie soku - dużo się marnowało... a wyciskanie przez gazę pozwoliło wycisnąć owoce malin prawie na suchy wiór, no trochę to trwało ;)

Jako dziecko za malinami nie przepadała, ale teraz je uwielbiam :) Lubię jeść je prosto z krzaczka, uwielbiam w ciastach, a z nadmiaru malin zawsze robię soki i syropy na zimę :) Bardzo mi pomagają w te mroźne dni, z gorącą herbatką, czy z letnią wodą - jako coś dobrego i szybkiego do picia - dla dzieciaczków ;)

Jest rewelacyjny, można go przechowywać latami... ;) Jest bardzo wydajny, ale przy mroźnej zimie trochę go jednak pójdzie ;) A jeśli zostanie, to latem świetnie sprawdza się jako dodatek do piwa :) Czytaj więcej

Domowy syrop z malin jest nie do pobicia, w żadnym sklepie takiego nie ma! Ma wyjątkowy smak :) Jest słodki, gesty i rozpływa się w ustach :)

Syrop malinowy jest świetnym środkiem na przeziębienie! Świetnie rozgrzewa! A jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć!

Syrop malinowy warto pić również profilaktycznie. Ze względu na zawartość żelaza i miedzi zalecane są w leczeniu anemii. Potas, magnez i wapń wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, zapobiegając miażdżycy. Są również źródłem polifenoli, czyli nie pozwalają się nam tam szybko starzeć!

Pijmy go więc na zdrowie :)

Syrop z malin

Składniki:

2 kg malin
1 kg cukru

Sposób wykonania:

Maliny zerwać w słoneczny dzień i przesypać do garnka. Rozgnieść tłuczkiem i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie partiami przeciskać przez gazę (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach).

Uzyskany sok przelać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Łyżką delikatnie zdjąć powstałą pianę (samej białej piany będzie około ¾ szklanki).

Gotowy malinowy syrop przelać do czystych, wcześniej wyparzonych małych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować na małym ogniu przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 11 słoiczków po 200 ml pysznego, słodkiego i aromatycznego syropu.

Na zdrowie!

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.0095238092 stars based on 21 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.