Przepisy Extra

Syrop miodowo-sosnowy

W przepisie podano sposób na wyciągnięcie z młodych pędów sosny soków, które się tam znajdują, a mogą być przydatne do wykonania syropu wzmacniającego odporność organizmu.... Sok uzyskany z pędów sosny należy wymieszać z miodem.

Aby jakość i skuteczność wykonanego przez nas syropu miodowo-sosnowego była jak najlepsza należy odpowiednio wybrać sosnowe pędy.

Zbioru pędów najlepiej dokonać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być w kolorze jasno zielonym. Ich długość nie powinna być większa niż 12 cm, dłuższe pędy mają mniej soku. Warto wybierać klejące się pędy, co oznacza, że zawartość soków jest w nich odpowiednio duża. Czytaj więcej

Przygotowany w ten sposób syrop posiada przyjemny, miodowo-sosnowy smak i aromat, a do tego posiada prozdrowotne właściwości.

Ten syrop to naturalna substancja lecznicza, którą warto zrobić samemu, zwłaszcza, że zbyt skomplikowana to ona nie jest ;)

Polecamy i życzymy zdrówka!

Składniki:

1/2 kg pędów sosny (10-12 cm)
1 1/2 litra wody
1/2 litra naturalnego miodu

Sposób wykonania:

Pędy sosny opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Zdjąć z ognia i po około 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny.

Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać naturalny miód. Całość dokładnie wymieszać. Następnie przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 11 słoiczków po około 200 ml.

Syrop miodowo-sosnowy wzmacnia odporność.

Na zdrowie i smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.1428571428 stars based on 7 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że się przydają :)
Dorota [2018-08-07 14:55:09]
wspaniale przepisy na przeziebienie dziekujemy
anna nowak [2018-02-12 22:37:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.