Przepisy Extra

Szarlotka z budyniem

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
Masa I:
1 1/2 kg jabłek
Masa II:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka zagnieść. Zostawić na 15 minut i podzielić na 2 części.

Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a na niej ułożyć obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka.

Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
78 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Hmm... dawniej były budynie z cukrem, na 1/2 litra mleka i jak pisze się w składnikach 1 budyń to ma się na myśli właśnie taki budyń (tak myślę ;)). Teraz wybór jest bardzo duży, ale widzę, że jak ktoś używa budyniu dużego (tzn. na 3/4 litra mleka) to podaje tę informację w składnikach. Przynajmniej ja się staram podawać takie informacje, pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-06 15:14:36]
radzilabym aby najpierw spod ciasta podpiec a do jablek dodac galaretke wtedy bedzie sie ladnie kroic po wystudzeniu
jola [2010-11-06 13:28:10]
ja wlasnie robie sam przepis jest ciekawy jeszcze nie wiem jaki smak;D na budyn dalam druga czesc ciasta i zrobilam kruszonke na to z maki cukru i masla wglada super wyszla wysoka i czekam na smak;)
Sandra [2010-11-03 14:37:49]
Siema to nie ściema ! Szarlotkka jest bardzo pyszna ;)
Betes [2010-10-30 12:04:57]
Margarynę można zastąpić masłem.
Dorota [2010-09-20 09:48:07]
Do masy budyniowej nie dodaje się cukru, należy tylko użyć budyni z cukrem. Powodzenia :)
Dorota [2010-09-01 10:57:00]
a do masy budyniowej nie dodaje sie cukru
karola [2010-08-28 15:26:36]
Można, tylko lepiej trochę poczekać (około 5 minut), żeby budyń nie był taki gorący. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-06-11 09:54:10]
Ciasto bardzo dobre. Mam pytanie czy mozna ubic piane z bialek i wylozyc na goracy budyn? nastepnie reszte ciasta?
Gosc. [2010-06-10 19:22:17]
Moja szarlotka właśnie się piecze, nie mogę się doczekać ;) Krucha ciasto rzeczywiście wyszło trochę za rzadkie ;/ Ale mam nadzieję że będzie dobre xD <mniam>
Kamila z Jedlińska [2009-11-21 15:16:35]
a maslem zamiast margaryny tez mozna?
msa [2009-09-17 10:49:31]
Potwierdzam ;) moja babcia też dodaje do kruchego ciasta smalec - i to kruche ciasto jest naprawdę kruche ;)
Dorota [2008-10-24 21:50:54]
ale zamiast śmietany lepszy jest smalec WARTO SPRÓBOWAĆ
Eva z Rzeszowa [2008-10-24 20:30:52]
Trochę zmodyfikowałam przepis. Dodałam do cista trochę kwaśnej śmietany(jest wtedy kruchutkie),jabłka starłam i króciutko dusiłam, a spód przed położeniem jabłek podpiekłam - wtedy na 2gi dzień nie mięknie. CIASTO SUPER !
Monika K-ów [2008-09-28 22:02:59]
ciasto wg przepisu wyszło zbyt rzadkie, ale być może zależy to od gatunku mąki, upiekło się ładnie, w smaku trochę mdłe więc następnym razem dodam więcej cukru do budyniu. Tak czy siak rodzinka pochłonęła całe. Plusem jest łatwość przygotowania.
ewa [2008-09-04 15:27:47]
Tak, będzie dobre, należy go przechowywać w lodówce i z budyniem nic nie powinno się stać. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-08-08 11:36:19]
Czy to ciasto bedzie rownie dobre trzeciego dnia od upieczenia?:)Czy lepiej je od razu zjesc?Tzn chodzi mi o to czy nic sie nie stanie z tym budyniem?
Gunia [2008-08-07 09:49:36]
To znowu ja. Ciasto już jest. Jak na mnie i moje możliwości - wyszło nieźle - z leciutkim zakalcem ;-) Poza tym dodam, że ciasto jest z gatunku tych kalorycznych (ta ilość margaryny przy tej ilości mąki i sporo cukru - no cóż, takie być musi), ale smacznych - bo wszystko co tuczące jest smaczne ;-)
Milka [2008-01-10 18:34:43]
A mnie się właśnie piecze - ciekawa jestem co wyjdzie..? Budyń wyszedł mi dość gęsty - pewnie dlatego, że zrobiony na mleku sojowym (a ono jest trochę gęstsze od zwykłego, ale ja krowiego nie kupuję). Dam znać za jakiś czas czy ten przepis jest także dla kucharek zdolnych inaczej (czyli takich jak ja ;-))
Milka [2008-01-10 16:48:32]
naprawde pychotka cos bardzo przyjemnego na poprawe humoru polecam
Lila z Bierutowa dolnoslaskie [2007-12-19 12:26:36]
bardzo ptszne rewelacja polecam
Lila [2007-12-19 12:24:24]
Żeby ciasto się nie lepiło najlepiej użyć mąkę krupczatkę. Do Pani Alusi -każdy piekarnik piecze inaczej, nawet rodzaj blaszki do ciasta ma tu duże znaczenie. Ciasto smaczne i łatwe. polecam.
Helenka [2007-10-30 14:17:01]
Bardzo się cieszę, że szarlotka się udała, no i że smakowała ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-10-09 15:26:26]
a zapomnialam dodac...wlasnie je upieklam i wyszlo smerfastycznie dobre:)
ilona [2007-10-08 20:09:26]
to juz drugie ciacho z serii Szarlotek i musze przyznac,że przepisy pani Doroty sa THE BEST. Dziekuje ze sie pani nimi dzieli:)poczatkujaca gospodyni:)
ilona [2007-10-08 20:07:48]
A CUKRU TRZEBA DODAĆ DO BUDYNIU
MARIA [2007-08-18 09:25:53]
Myślę, że można to ciasto zrobić z innymi owocami, np. ze śliwkami. Na pewno będzie miało ciekawy smak - powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-08-13 12:44:46]
a ja chcialam zapytac czy ktos to ciasto probowal zrobic ze sliwkami- bo strasznie mnie korci ale sie waham.Z jablkami robilam i jest rewelacyjne -tez scieram na grubej tarce .Pozdrawiam
ella_m1 [2007-08-12 21:04:31]
ciasto super goraco polecam wczoraj zrobilam dzis juz nie ma
dorciaskwarczynska@onet eu [2007-07-22 09:43:50]
no no całkiem dobre właśnie upiekłam, tylko że do jabłek dałam jeszcze banany, posypałam cynamonem a na wierzch starłam na tarce to ciasto
agikar [2007-07-05 11:57:57]
Doskonala sprawa z tym ciastem.Wszystko wyszlo idealnie.nie drogie i bardzo smaczne.dziekuje ze tu wlasnie go umiescilas
fiona [2007-06-05 18:52:43]
ciasto bardzo dobre
marika z moracza [2007-05-12 14:28:08]
Cudowne ciasto! Gratuluję! ;)
Basia Trzebinia [2007-04-20 18:45:55]
Pychotka! Wspaniały przepis! Ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu! Naprawdę bardzo wszystkim polecam!
Iwonka :) [2007-03-11 13:37:49]
ŚWIETNE JAST TO CIASTO POLECAM
MARYSIA [2007-02-24 12:54:55]
mnie tez smakowalo!!!!
asia toronto [2007-01-20 22:05:06]
wspaniałe . W sezonie truskawkowym polecam z truskawką.
Ewa [2006-12-23 08:56:13]
ciasto naprawdę rewelacja!łatwe i szybkie do zrobienia!
Dorka [2006-11-25 17:59:00]
Wczoraj upieklam i musze powiedziec, ze nie jestem zachwycona.Za slodkie, za malo jablek(potarlam na grubych otworach)i za malo budyniu. Ale najgorsze,ze mdle bardzo.Nie upieke wiecej.
Ela [2006-11-08 07:36:32]
ciasto jest boskie wszystkim smakowalo i szybko sie robilo:)najdluzsze bylo obieranie jabłek a i te ciasto jakies takie strasznie lepiace bylo ;/ ale ogolnie bylo pycha
MaDzZzIaAa [2006-11-02 21:17:23]
ciasto pyszne szybkie do wykonania również polałam polewą czekoladową i posypałam kokosem PYCHA!!!
Karina [2006-10-24 15:57:09]
pardzo pyszne moim znajomym bardzo smakowało
kamil [2006-10-21 17:15:37]
właśnie upiekłam to ciasto- jest pyszne!! następnym razem dodam trochę mniej cukru do ciasta lub budyniu ale to już moje osobiste upodobanie.aha, piekłam je troszkę dłużej, bo prawie godzinę- lubię chrupiące i rumiane... dziś robię imprezę dla znajomych- zobaczymy jak innym zasmakuje :) co prawde to studencka impreza, a studencie podobno są wszystkożerni :) tak czy inaczej, proste a smaczne ;)
kabacica [2006-10-18 12:47:01]
CIASTO BARDZO DOBRE,I LATWE.SZYBKO ZNIKNELO,NAWET MAZ SIE DOPYTYWAL JAK SIE JE ROBI A NIEMA TAKIEGO ZWYCZAJU.POPROSTU ZJADA.DODALAM DO JABLEK CYNAMONU ALE NASTEPNYM RAZEM DAM CUKIER WANILIOWY.A CO DO BUDYNI TO NIEKUPUJCIE TYCH TANICH W MARKETACH BO SA BEZNADZIEJNE I BEZ SMAKOWE,TYLKO DR.OTKER LUB TEMU PODOBNE.DZIEKI ZA PRZEPIS JUZ JEST W MOIM KAJECIKU.
MANIA [2006-04-07 15:31:20]
Pyszne ciasto!!!!Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika :)
cytrynka [2006-02-15 18:19:45]
Bardzo smaczne ciasto!!!Polecam
Aga [2006-01-07 19:56:38]
ciasto bardzo dobre i łatwe do zrobienia.polecam!!!!!!
mariola [2006-01-03 14:44:28]
SUPER CIASTO MNIAM MNIAM POLECAM :-)
AGNIESZKA [2005-12-23 18:37:27]
coś smaczengo, łatwe w wykonaniu, troszeczkę je zmodyfikowałam wyłożone jabłka posypałam cynamonem, a na sam wierzch zamiast pudru zastosowałam polewę czekoladową z wiórkami kokosowymi. super sprawa. goraco polecam, naprawdę warto.
małgosia [2005-12-18 12:25:05]
Jest naprawde bomba ,w życiu nie udało mi się nic równie pysznego upiec , tylko budyń nie może być z Winiar bo na następny dzień robi sie wodnisty,najlepiej dać budyń Dr.Oetkera,zabłysłam nim tym ciastem oczywiście na urodziny męża,goście nie mogli się nachwalić,ale jabłuszka pokroiłam na cienkie plasterki a nie w ósemki. Dorotko może masz jeszcze więcej takich rewelacji!!!!!!!!! bardzo chętnie skorzystam
Imcia [2005-12-06 20:38:15]
Znam to ciasto pod nazwą "usmiech teściowej", zrobiłam swojej na imieniny. Jest naprawde pyszne własnie teraz w pracy zajadam, to co udało mi sie schować. Myslę że warto uzyc 3 budyniów w 1 litrze mleka. Szarlotka jest wówaczas wyższa. Małe jabłka pokrojone w ósemki tworzą takie fajne zęby- może dlatego to usmiech teściowej :))
oleola [2005-11-22 08:28:26]
co oznacza ze trzeba to ciasto zostawic na 15 min-tzn do lodowki??
POMOCY!! [2005-11-20 13:15:40]
ciasto pyszne, polecam
Asia [2005-11-19 18:40:21]
Oczywiście jabłka można posiekać, albo nawet potrzeć na tarce. Powodzenia :)
Dorota [2005-11-15 19:15:07]
wlasnie znalazlam ten wspanialy przepis ale zastanawiam sie czy mozna zrobic to z posiekanymi jablkami? Niestety moi nie przepadaja za duzymi kawalkami owocow.
Kaska z Monachium 13 11 05 12:54 [2005-11-13 12:55:00]
ja tez prubuje jutro ,,,,,mieszkam w usa ,moze i amerykanie zasmakuja sie w tym ciescie
dana [2005-11-04 23:17:40]
Ciasto przepyszne:D tak jak osoba-szarlotka zrobilam z parwie 2 razy wiekszych proporcji i dlatego szarlotka wyszla dosc duza. Uwielbiam szarlotki ale ta daje pewne urazmaicenie temu tradycyjnemu ciastu. Polecam
oLcIaSeK [2005-11-01 09:10:50]
Myślę, że można ją zrobić z innym budyniem (np. malinowym lub czekoladowym) i nie straci ona walorów smakowych, natomiast może zyskać na wyglądzie. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
Dorota [2005-11-01 00:15:17]
Dobre proste ciasto.Sam je upikłem.Ale jakoś nie mogę się nim zachwycać bo się już poprostu przejadam szarlotką babci.A ta z budyniem to ciekawa alternatywa.Można zrobić z innym budyniem,niestraci ona wtedy walorów smakowych??
PawelF [2005-10-31 17:03:10]
Z Izraela! mamy dzis Swieto Nowy Rok! przetlumaczylem zonie przepis tej szarlotki, i dzis podane bedzie gosciom na desert! pyszne ciasto! dzieki!!!
Shmuel [2005-10-03 11:21:21]
pysznosc!! zrobilam w urozmaiconej wersji, ciasto zrobilam z podwojnej ilosci gdyz z doswiadczenia wiem ze szarlotki sa bardzo niziutkie, wszystko razy dwa oprocz cukru + dodalam smietane szczecinecka, zamiast ósemkowych jablek, prazone ze sloiczka, i 3 budynie na 1litr mleka, no i cynamon na jablka!! polecam!!!!!
szarlotka [2005-09-29 22:19:00]
znam ten przepis jest godny polecenia.mniam
misia [2005-09-04 18:47:27]
Zrobiłam ją.Wyszła przepyszna!!!!!!!!
Isia [2005-08-25 12:35:34]
S U P E R!!! Nigdy nie jadłam tak pysznej szarlotki! Moja rodzinka padła na kolana ;)
Kasia [2005-08-20 10:48:07]
to ciasto jest naprawde baaaaardzo pyszne i jak na 1 raz to mi sie udalo wysmienicie !!!!!! mniam mniam!!!!
aldona [2005-07-31 17:21:42]
też robię takakie ciasto ale w trochę bogatszej wersji.Zaniast margaryny dodaje masło extra i 5-6 żółtek, a nie jaj, jest naprawdę smaczne.
annaba [2005-07-18 12:30:12]
Naprzwde przepyszne ciasto i bardzo proste w przygotowaniu! Winszuje temu, który zamiescił ten przepis na tej stronce!:-)
Kacjarynka [2005-07-01 13:38:03]
Jestem dwunastoletnią dziewczynką i postanowiłam upiec to ciasto na Dzień Matki. Moja mama uznała, że ten deser jest przepyszny. Polecam
Gabi [2005-05-24 21:09:12]
Jak komuś nie pasuje pokrojone to niech sobie zetrze na grubej tarce. Jest równie smaczne a może i trochę szybciej
Jarek - Nowa Sól [2005-05-07 18:20:13]
Ciasto jak ciasto.Lubie szarlotki ale ta jakoś mi nie porzypadla do gustu. Jabluszka byly by lepsz pokrojone w kosteczke albo w kawałeczki.Ugotowałam trzy budynie w podanej ilości mleka w przepisie. I trzeba ciacho piec troszke dłużej niz 50 minut bo sód może sie nie dopiec do końca, bo sok który wychodzi z jabłek rozrzadza troche ciasto.Ale ogólnie ciasto może być..
Alusia [2005-04-27 10:59:15]
pieklam to ciasto wiele razy z roznymi budyniami ale najlepszy jest waniliowy dla wzbogacenia smaku do budyniu dodaje cukier waniliowy. ciasto latwe i zawsze sie udaje.
ewa z Toronto - Canada [2005-04-25 21:35:47]
Wczoraj piekłam tę szarlotkę i musze powiedzieć,że nie byłam zachwycona moim zdaniem za mało budyniu powinno być 3 budynie na 1 ltr mleka.A jabłka powinne byc pokrojone na mniejsze kawałki.
hańdzia [2005-04-25 09:24:53]
To ciasto jest przepyszne :)
MATRIX [2005-04-19 19:29:41]
bardzo dobre cos pysznego moje dzieci zjadly to ........nie wiem kiedy
EDYTA Z KAMIENICY [2005-03-05 19:04:37]
Smaczne ciasto!!!
emila [2005-02-25 19:34:35]
to ciasto jest bardzo pyszne .cos wspanialego
majka [2005-02-19 11:15:03]
Ciasto jest dobre i łatwe do wykonania każdemu się udaje polecam wszystkim rewelacja,nawet mój mąż potrafi je upiec.
fallbinka [2005-02-16 16:30:52]
Bardzo pyszne ciasto! I łatwe do zrobienia! Polecam!
Aga z Jaworzna [2005-02-07 11:03:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.