Przepisy Extra

Szarlotka z pomarańczową nutką

Co można zrobić z soczystych jabłuszek? Właśnie to, smaczne i apetyczne ciasto. Robimy kruche ciasto, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedną część, wykładamy w środek aromatyczną masę jabłkową, a na górę rozwałkowujemy drugą część kruchego ciasta. Całość pieczemy, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Ciasto dobre na każdą okazję. Smacznego!

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag margaryny (Kasia)
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
30 dag pomarańczy (1 duża)
4 łyżki bułki tartej
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać margarynę, żółtka, śmietanę i połowę soku z pomarańczy (wcześniej pomarańczę należy umyć, sparzyć, osuszyć, a następnie otrzeć ze skórki). Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu. W połowie duszenia dodać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i pozostały sok z pomarańczy. Od czasu do czasu masę mieszać, aby się nie przypaliła. Lekko ostudzić, dodać bułkę tartą i wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na formę i posypać 1 łyżką bułki tartej. Następnie rozłożyć masę jabłkową, rozwałkować i przenieść na wałku drugą część kruchego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2082474224 stars based on 97 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.