Czy można na grillu przygotować danie złożone równocześnie z kilku różnych produktów np. kawałków mięsa, wędlin i warzyw?? Jak najbardziej można! :)
Taki sposób przygotowania dania to szaszłyki.
Na specjalnie przygotowane patyczki nabija się przemiennie kawałki produktów np. mięso, warzywo, i ponownie mięso i znowu warzywo. Ilość nadzianych produktów zależy od długości patyczka.
Taka kompozycja, pomieszanych produktów pozwala na przejście aromatu z poszczególnych elementów szaszłyka na sąsiednie kawałki potrawy. Czytaj więcej
Można w ten sposób uzyskać niepowtarzalne pod względem kolorystycznym, smaczne danie mięsno–warzywne.
Pomimo tego, że przygotowanie szaszłyków wymaga trochę więcej czasu niż zwykłe grillowanie na ruszcie, warto trochę się natrudzić, bo szaszłyki to wyjątkowo smakowite danie.
Polecamy i smacznego życzymy :)
Polędwicę wieprzową i wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przelać olej. Dodać szczyptę przyprawy do grilla, majeranku, kminku i słodkiej papryki w proszku. Razem wymieszać, a następnie polać polędwicę i boczek. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić (każdą na 8 części w tzw. trójkąty, stożki).
Patyczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać po kolei: cebulę, polędwicę, czerwoną paprykę, boczek, żółtą paprykę itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły.
Z podanego przepisu wyjdzie około 16 szaszłyków.
Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Smacznego.